Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Metropolitan Art Museum vinde o sculptură Picasso pentru a cumpăra alte lucrări pentru colecția sa permanentă
pablo picassoo, tete de femme

Metropolitan Art Museum vinde o sculptură Picasso pentru a cumpăra alte lucrări pentru colecția sa permanentă

Metropolitan Art Museum din New York vinde o sculptură creată de Pablo Picasso pe care o deținea de peste două decenii, pentru a cumpăra alte lucrări pentru colecția sa permanentă.

Sculptura din bronz „Tête de femme (Fernande)” a fost realizată în 1909. Muzeul a anunțat că renunță la aceasta, prima sculptură pe care artistul a produs-o în stilul cubist, pentru că deține o altă versiunea a aceleiași lucrări ce i-a fost recent donată de Leonard Lauder, unul dintre cei mai importanți colecționari de artă cubistă din lume.

Sculptura lui Picasso, posibil preț de 30 de milioane de dolari

„Tête de femme (Fernande)” va fi scoasă la vânzare în luna mai, la Christie’s New York, în cadrul licitației „20th Century Art”. Evaluarea ei se face la cerere, iar reprezentanții casei au estimat că va fi vândută pentru aproximativ 30 de milioane de dolari. Data exactă a licitației nu a fost încă anunțată.

Met a spus că banii obținuți vor merge către achiziția altor lucrări pentru colecția sa permanentă, în conformitate cu politica Association of Art Museum Directors (AAMD), organizație care stabilește regulile după care funcționează instituțiile de artă din Statele Unite.

Muzeul aplică anual această regulă pentru lucrări a căror valoare depășește 50.000 de dolari, după ce curatorii săi analizează colecția permanentă pentru a stabili dacă există duplicate eligibile spre a fi vândute.

„Tête de femme” a lui Picasso, în 16 variante

Pablo Picasso a realizat circa 16 mulaje ale lucrării care o înfățișează pe artista și modelul francez Fernande Olivier.

Într-un comunicat, Marc Porter, președintele Chrisitie’s Americas, a descris lucrarea ca fiind un „rar exemplu” al operei artistului ce ajunge pe piața secundară și a spus că este „un moment crucial în dezvoltarea exercițiului artistic al lui Picasso, cubism și în canoanele istoriei artei”.

Sculptura din bronz a intrat în colecția muzeului în 1995, când a fost donată de administratorii moștenirii lui Florene M. Schoenborn, fost membru în consiliul Museum of Modern Art. Duplicatul pe care Met a decis acum să îl păstreze a fost oferit de Lauder, care face parte în prezent din consiliul Met și care a promis în 2013 muzeului 78 de lucrări din colecția sa de artă cubistă.

Galeriile Met ce vor găzdui colecția oferită de Lauder vor fi renovate grație unei donații de 125 de milioane de dolari făcute de Oscar Tang în luna decembrie a anului trecut.

Credit foto: Christie’s