Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mormântul lui Andy Warhol, live stream permanent
mormant andy warhol

Mormântul lui Andy Warhol, live stream permanent

Mormântul lui Andy Warhol, aflat în Pittsburgh (Pennsylvania), a devenit la scurt timp după ce emblematicul artist pop a murit, la 22 februarie 1987, un loc de pelerinaj, iar începând cu 2013 acesta poate fi văzut fără întrerupere online, pe warhol.org.

Andy Warhol a murit la vârsta de 58 de ani, din cauza unor complicații survenite după o operație la vezica biliară. Artistul a fost înmormântat la Holy Ghost Byzantine Catholic Church din Pittsburgh, pe care o frecventa în copilărie. Mormântul lui se află lângă cele ale mamei și tatălui său.

Ideea transmisiunii în direct a imaginilor de la mormânt a fost a lui Eric Shiner, directorul de atunci al Muzeului Andy Warhol, care căuta o modalitate de a marca cea de-a 85-a aniversare a artistului. Shiner a apelat la ajutorul companiei EarthCam, care întreține o rețea de camere ce înregistrează locuri turistice din întreaga lume. CEO-ul Brian Cury a fondat compania după ce a fost inspirat de o întâlnire cu artistul însuși, cu puțin timp înainte de moartea acestuia, potrivit New Yorker.

Spectatorii transmisiunii pot vedea cum oamenii care ajung acolo decorează mormântul cu sticle de Coca-Cola, cutii de supă Campbell și alte produse de consum pe care Warhol le-a transformat în artă. O altă cameră web, aflată în interiorul bisericii, filmează locul în care Warhol a fost botezat.

„Nu am înțeles vreodată de ce atunci când mori nu dispari pur și simplu, iar totul ar putea continua așa cum era doar că tu nu ai mai fi acolo”, scria artistul în cartea lui din 1985, „America”. „Întotdeauna m-am gândit că mi-ar plăcea ca piatra mea de mormânt să fie albă. Fără epitaf și fără nume”.