Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muralul lui Diego Rivera de la Institutul de Artă din San Francisco ar putea fi vândut separat de proprietate
diego rivera, san francisco art institute

Muralul lui Diego Rivera de la Institutul de Artă din San Francisco ar putea fi vândut separat de proprietate

Institutul de Artă din San Francisco, care a educat artiști precum Ansel Adams și Kehinde Wiley, este de vânzare, după ce a depus în urmă cu câteva luni cererea de faliment, la fel și faimoasa pictură murală de mari dimensiuni creată de Diego Rivera.

Dacă inițial a fost anunțat că ea va fi salvată, reprezentanții consiliului SFAI au precizat că poate fi vândută, inclusiv de sine stătătoare, fiind înlăturată de pe proprietate.

Cushman & Wakefield, companie de consultanță imobiliară, a anunțat că va vinde campusul SFAI, care a fost închis în 2022, pe fondul unor grave dificultăți financiare, după mai bine de 150 de ani de activitate. Proprietatea respectivă, situată la 800 Chestnut Street, include pictura murală a lui Rivera intitulată „The Making of a Fresco Showing the Building of a City” (1931).

Cu o lățime de 74 de metri, lucrarea este considerată una importantă, chiar și pentru un artist care a realizat multe de dimensiuni considerabile în acest mediu. Comandată chiar de SFAI, pictura înfățișează muncitori care produc o frescă și ar putea valora 50 de milioane de dolari.

„Fresca a făcut din SFAI o destinație internațională pentru studierea operei lui Rivera și este considerată un exemplu remarcabil al măiestriei sale în acest domeniu”, este notat pe site-ul institutului.

Muralul, conceput pentru a fi îndepărtat de proprietatea imobiliară

În 2021, deja în pericol de a faliment, conducerea SFAI a încercat să vândă pictura murală, sperând să atragă bani pentru școală. Studenții și profesorii au denunțat aceste încercări. Pe fondul protestelor provocate de planul de vânzare a picturii murale, Consiliul de supraveghere din San Francisco a votat pentru a începe procesul de transformare a picturii lui Rivera într-un reper, ceea ce ar asigura din punct de vedere legal că nu va putea fi mutată.

Admiratorii lui Rivera au fost încurajați, în aprilie anul trecut, de o subvenție de 200.000 de dolari acordată școlii de Fundația Mellon pentru susținerea picturii murale. La primirea subvenției, SFAI a transmis că va restaura lucrarea, ceea ce mulți au luat ca pe un semn că pictura nu va fi vândută. Apoi, în iulie, Institutul de Artă din San Francisco a anunțat că va fi închis oficial.

Acum, pictura murală este scoasă la vânzare, împreună cu restul campusului. „Proprietatea imobiliară este scoasă la vânzare. Pictura murală a lui Diego Rivera, care este proprietate a patrimoniului SFAI aflat în faliment, se află pe proprietatea imobiliară”, a spus Gregg Kleiner, consilierul administratorului judiciar, într-o declarație pentru ARTnews. „În cazul în care patrimoniul falimentar primește o ofertă viabilă și acceptabilă pentru proprietatea imobiliară și pentru pictura murală împreună, patrimoniul va merge mai departe cu o vânzare combinată, vânzare care va fi supusă notificării necesare și aprobării instanței de faliment”.

El a continuat: „În plus, masa falimentară a SFAI explorează o vânzare doar a picturii murale. Pe baza informațiilor disponibile, pictura murală a fost concepută pentru a putea fi îndepărtată de proprietatea imobiliară. În cazul în care masa falimentară primește o ofertă viabilă doar pentru pictura murală, administratorul judiciar va propune probabil o vânzare doar a picturii murale, sub rezerva notificării necesare și a aprobării instanței de faliment”.

Prețul întregii proprietăți nu a fost divulgat de agenția imobiliară.