Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Evreiesc va expune pictura „Le Père” de Marc Chagall, recent restituită moștenitorilor
le pere chagall

Muzeul Evreiesc va expune pictura „Le Père” de Marc Chagall, recent restituită moștenitorilor

Pictura lui Marc Chagall „Le Père” (1911), care a fost recent restituită moștenitorilor proprietarului său original, va fi văzută la Muzeul Evreiesc din New York în perioada 16 februarie 2023 – 1 ianuarie 2024.

Finalizată în 1911, într-o perioadă de transformare a carierei artistului, „Le Père” a fost printre cele 15 opere de artă pe care guvernul francez le-a restituit în aprilie 2022 – parte a unui efort continuu de a returna lucrări care au fost furate de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Portret dinamic

Pictura a fost restituită urmașilor lui David Cender, proprietarul inițial, și vândută la licitație de casa Phillips în noiembrie 2022. În urma vânzării, echipa de la Phillips din New York a colaborat cu cel care a cumpărat opera de artă și a facilitat împrumutul către Muzeu.

„Le Père” este un portret dinamic care semnifică tranziția esențială a lui Chagall de la student la arte în Sankt Petersburg la una dintre figurile definitorii ale modernismului european.

În timpul iernii 1911-1912, Chagall s-a mutat în La Ruche, la periferia cartierului Montparnasse. Lucrările pe care le-a creat în următorii trei ani sunt printre cele mai apreciate din cariera sa, portretele sale având o semnificație deosebită.

„Le Père” este un portret intim al tatălui artistului, Zahar, un bărbat tăcut și timid care și-a petrecut întreaga viață lucrând același meșteșug manual. Portretele tatălui artistului sunt rare în opera lui Chagall. Departe de simbolurile generalizate ale îndrăgostiților care au dominat o mare parte din picturile sale ulterioare, această lucrare timpurie este o reprezentare remarcabil de personală și de sinceră.