Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Naţional de Artă Africană al Institutului Smithsonian va returna Nigeriei opere de artă furate din Benin
Institutul Smithsonian

Muzeul Naţional de Artă Africană al Institutului Smithsonian va returna Nigeriei opere de artă furate din Benin

Demersul face parte dintr-o iniţiativă globală, de returnare a unor lucrări de artă care au provenienţă chestionabilă, arată cei de la Washington Post.

„Mişcarea celei mai mari organizaţii culturale din lume ar putea să stabilească un nou reper pentru modul în care muzeele se raportează la patrimoniu şi la istoria violenţei regimurilor coloniale”, mai precizează publicaţia americană.

Cele 39 de opere sunt subiectul unui acord care va fi semnat cel mai probabil luna viitoare, potrivit unei declaraţii a şefului Comisiei nigeriene pentru Muzee şi Monumente. Actul include împrumuturi pe termen lung, expoziţii şi programe educative în Nigeria. Este vorba de un act care schimbă complet modul în care Smithsonian îşi alcătuieşte colecţiile.

Astfel, Smithsonian va returna opere pe care, în mod legal, are dreptul să le deţină, dar a căror provenienţă este legată de raidul violent al forţelor britanice în Benin City, în 1897. Aproape jumătate dintre obiecte au fost expuse în Muzeul Naţional de Artă Africană. Odată trimise în Nigeria, costurile fiind acoperite de Smithsonian, operele vor fi expuse la Muzeul Naţional al Beninului, din Benin City.

Citiţi şi: https://curatorial.ro/arta/universitatea-oxford-a-listat-in-colectiile-sale-145-de-obiecte-furate-din-benin/