Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Muzeul pentru tine!” – Expoziție blockbuster cu piese de tezaur din colecțiile a 25 de muzee, la București
regele, obiect steampunk realizat de poetul traian t. coșovei, colecția muzeului național al literaturii române bucureșt

„Muzeul pentru tine!” – Expoziție blockbuster cu piese de tezaur din colecțiile a 25 de muzee, la București

„Muzeul pentru tine!”, expoziție de tip blockbuster care va curpinde piese de tezaur din colecțiile a 25 de muzee din țară, va fi deschisă în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie 2022, în Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român.

Expoziția este organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România în parteneriat cu MNȚR, instituții care propun publicului, comunității industriilor culturale și creative, mediului politic și administrativ o privire inedită asupra valorii patrimoniului cultural și al colecțiilor muzeale.

Poveștile a zeci de piese de tezaur

Muzeul pentru tine!” este configurată în jurul unui concept curatorial care relaționează, prin analogie cu natura, poveștile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecțiile a mai multor muzee din toată țara.

„Intenția acestei expoziții este de a construi o relație durabilă cu mediul politic, administrativ, creativ și cu publicul de orice tip, oferindu-i experiențe de cunoaștere și de interacțiune unice și memorabile cu colecțiile muzeelor pentru înțelegerea valorilor economice, sociale, culturale și educative ale acestora. Ceea ce veți vedea și aprecia a fost rezultatul unui efort colaborativ impresionant care a implicat participarea a peste 20 de muzee de diferite tipuri și domenii”, a transmis într-un comunicat Dragoș Neamu, coordonator departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale la Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Muzeele implicate cu piese din colecțiile proprii sunt: Complexul Muzeal Național ASTRA Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, ICEM Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Județean Vrancea, Muzeul Golești, Muzeul Dunării de Jos din Călărași, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Maramureșan din Sighetul-Marmației, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Național „George Enescu”, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia-Mare și Ansamblul Muzeal Național „Curtea Domnească” din Târgoviște.

Muzeele, instituții ce pot schimba dinamica economică și socială a unei comunități

Este primul demers curatorial de tip „blockbuster” din România, apărut din nevoia muzeelor de a fi reconsiderate de autoritățile administrative și politice și privite ca instituții ce pot schimba substanțial dinamica economică și socială a unei comunități.

Vor fi aduse ca argumente o serie de elemente și de capodopere ale creației umane, de la tronul celor 4 monarhi ai României, la manuscrisul original al Imnului Național, de la obiectele steampunk realizate de poetul Traian T. Coșovei la prima mașină de spălat construită exclusiv din materiale naturale locale, de la piese spectaculoase din tezaurele dacice de la Sângeru de Pădure și Cehei la vasul de tip askos, din elenimsul rafinat, descoperit în necropola fostului Orgame.

Acest proiect expozițional este parte din marca culturală „Museums Meet Museums” a Rețelei Naționale a Muzeelor din România și a fost implementat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național și al Asociației Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa din Sibiu. Proiectul de arhitectură interioară a fost realizat de Studioul Zeppelin.

Foto: „Regele”, obiect steampunk realizat de poetul Traian T. Coșovei, colecția Muzeului Național al Literaturii Române București