Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
O chitanţă pentru artă „invizibilă” ar putea fi adjudecată la jumătate de milion de euro, în licitaţie

O chitanţă pentru artă „invizibilă” ar putea fi adjudecată la jumătate de milion de euro, în licitaţie

O chitanţă semnată de Yves Klein, care atestă că acesta a primit 20 de grame de aur fin pentru o „zonă de sensibilitate picturală imaterială” ar putea fi adjudecată, în licitaţie la casa Sotheby’s , pentru  jumătate de milion de euro.

Aceasta este suma maximă la care este evaluat actul istoric.

Yves Klein a vernisat la 28 aprilie 1958 o expoziţie numită „Vidul”, într-o cameră goală. Mii de persoane au plătit atunci bilet să intre în galeria Iris Clert din Paris. Klein a spus că galeria goală ilustra faptul că era saturată de „sensiblitate picturală în stare pură”. Câteva luni mai târziu, artistul a tranzacţionat această artă invizibilă şi a devenit, spun cei de la Sotheby’s, proprietar al acestei zone de „sensibilitate picturală imaterială”. Cumpărătorii achiziţionau cu aur arta imaginară, în prezenţa unui martor. Apoi, chitanţa cumpărătorului era arsă, iar jumătate din cantitatea de aur câştigată de vânzător era aruncată în Sena.

Au existat trei astfel de tranzacţii ceremoniale, bine documentate. Sotheby’s notează că acestea sunt considerate de unii specialişti ca fiind, într-o măsură, „bunicile” tranzacţiilor de cripto-opere (NFT). De altfel, în ceea ce priveşte achiziţia ineditului lot, casa de licitaţii acceptă inclusiv criptomonede.

Chitanţa prezentată de Sotheby’s în licitaţia dedicată colecţiei Loïc Malle datează din 7 decembrie 1959 şi i-a aparţinut lui Jacques Kugel. Cel din urmă a refuzat să îşi ardă chitanţa în respectivul ceremonial şi a expus-o, de-a lungul timpului, în mari muzee europene, inclusiv la Centre Pompidou.

Licitaţia dedicată colecţiei Loïc Malle, numită „Only time will tell” va avea loc pe 6 aprilie, la Paris.

Credit foto: Sotheby’s