Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O companie americană intenţionează să trateze operele de artă asemenea acţiunilor de pe piaţa financiară
artă vrtuală, NFT, Curatorial

O companie americană intenţionează să trateze operele de artă asemenea acţiunilor de pe piaţa financiară

“Cea mai importantă colecţie de artă din lume nu este în posesia unei persoane care s-a îmbogăţit din afaceri în domeniul industrial şi nici în marile muzee din New York. În schimb, lucrări create de artişti precum Warhol sau Basquiat stau în cutii într-un depozit din Delaware, neştiute de nimeni “ scrie The Independent.

Acest loc menţionat de publicaţie este un spaţiu securizat unde se întrepătrund lumea artelor şi cea a afacerilor.

Pe scurt, Masterworks a adunat, în mai mulţi ani, peste 40 de capodopere semnate de Andy Warhol sau Claude Monet, în valoare de peste 150 de milioane de dolari şi plănuieşte să vândă părţi din opere către persoane care practic acţionează precum investitorii dintr-o companie clasică. Cea mai mică valoare a unei “acţiuni” ar fi de 20 de dolari, iar posesorul, dacă doreşte, o poate scoate la licitaţie pe o piaţă secundară.

Astfel, operele de artă devin un bun financiar. Ele nu vor intra în proprietatea unui cumpărător, aşa cum se întâmplă în mod tradiţional, ci devin o investiţie, mai arată The Independent.

Potrivit sursei citate, compania Masterworks a fost fondată în urmă cu cinci ani, are o valoare în piaţă de 1 miliard de dolari şi ar putea deveni în curând cel mai mare cumpărător de artă din lume. Estimarea este că această companie va cumpăra, anul acesta opere în valoare totală de 1 miliard de dolari. Potrivit publicaţiei britanice, piaţa de artă a crescut cu 14 procente din 1995 până în 2020, iar în prezent suma totală a tranzacţiilor ar fi de 1,7 trilioane de dolari.