Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
O expoziție de la Prado permite vizitatorilor să inspire aromele a 10 elemente reprezentate în tabloul „El Olfato” de Brueghel

O expoziție de la Prado permite vizitatorilor să inspire aromele a 10 elemente reprezentate în tabloul „El Olfato” de Brueghel

O nouă expoziție de la Muzeul Prado din Madrid, „La esencia de un cuadro. Una exposición olfativa”, deschisă până la 3 iulie, va permite vizitatorilor să inspire aromele a 10 elemente reprezentate în tabloul lui Jan Brueghel cel Bătrân și Rubens, „El Olfato/ The Sense of Smell”.

Cardinalul italian din secolul XVII Federico Borromeo a fost atât de impresionat de lucrările lui Jan Brueghel cel Bătrân, încât i-a scris artistului, declarând că poate mirosi primăvara în momentul în care petalele și frunzele „au înflorit” din pensula maestrului flamand.

Patru sute de ani mai târziu, cei cu imaginații mai puțin olfactive se pot îndrepta către Prado din Madrid pentru a-și umple nările cu parfumurile care se răspândesc din pictura lui Brueghel de la 1617-18, „The Sense of Smell”.

Parfumierul de la Casa Puig a contribuit la realizarea expoziției

Pentru cea mai recentă expoziție, muzeul a apelat la serviciile curatorilor, cercetătorilor – și a casei de parfumuri Puig – pentru a recrea parfumurile a 10 dintre numeroasele elemente care apar în lucrare.

Opera, care face parte dintr-un set despre cele cinci simțuri, arată o grădină frumoasă în care abundă plante și flori, păuni se plimbă și porcii de Guineea sunt la picnic. Brueghel a oferit flora și fauna, în timp ce Peter Paul Rubens a contribuit cu figurile alegorice. În această operă, care evocă grădina de arbori și plante unice pe care Isabel Clara Eugenia a Spaniei și soțul ei o dețineau în Bruxelles la începutul secolului al XVII-lea, sunt reprezentate peste 80 de specii de plante și flori, animale.

Odată ce oamenii de știință au identificat cele 80 de specii diferite de plante și flori văzute în imagine, Gregorio Sola, parfumierul senior de la casa Puig, a început să creeze unele dintre parfumurile lor.

Parfum de iasomie, trandafir, nard, smochin, iris, zibetă

Rezultatele muncii sale pot fi testate din cele patru difuzoare care se află în camera 83 de la Prado, ce emană parfumurile lor atent calibrate la atingerea unui ecran. Pe lângă iasomie, trandafir, nard, smochin, floare de portocal, narcise, un buchet de trandafir și garoafă, există iris și mănuși pentru copii parfumate cu chihlimbar.

El a recreat și mirosul zibetei care zace încolăcită în colțul din dreapta jos. Difuzoarele lui Puig eliberează un iz de zibetă, care, din fericire, se estompează repede.

„The Sense of Smell” este o pictură incredibil de frumoasă, obținută prin utilizarea unor pensule cu un singur fel de păr și a unei lupe.

Alejandro Vergara, directorul Departamentului de pictură flamandă de la Prado,  speră ca amestecul neobișnuit de văz și miros să stârnească interesul vizitatorilor pentru întreaga serie de cinci senzori.

Potrivit lui Vergara, „expoziția ciudată, inovatoare” are drept scop să introducă vizitatorii în lumea miniaturală a lui Brueghel și în lumea parfumurilor din secolele trecute.

„Brueghel este fenomenal, dar mulți oameni nu se concentrează asupra lui și motivul este că pictează la scară foarte mică, ceea ce face ca vizita să fie foarte dificilă când mergi printr-un muzeu”, a spus curatorul. „Și numele Brueghel este, de asemenea, o încurcătură, oamenii nu știu la ce Brueghel se uită pentru că este Pieter Brueghel cel Bătrân, fiul său Jan, și există o grămadă de alți Brueghel – și asta provoacă confuzie”. „Cred că este o vizită foarte frumoasă la un muzeu – în 45 de minute te uiți la cinci picturi frumoase și te conectezi cu această idee la care nu te aștepți: mirosul trecutului”, a mai spus Vergara.

Credit foto: Museo del Prado