Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O nouă lucrare impozantă semnată Frank Gehry
O nouă lucrare impozantă semnată Frank Gehry

O nouă lucrare impozantă semnată Frank Gehry

Reputatul architect Frank Gehry este autorul turnului central care domină noul LUMA Arles Arts Centre din sudul Franței.

Deja protagonistul unor opinii pro și contra- impozantul turn de 56 m înălțime, din oțel inoxidabil, ridicat de Gehry face o explicită trimitere atât la turnurile medievale prezente în peisajul citadin arlesian cât și la masivul volum circular al amfiteatrului antic din Arles.

Alcătuită din 11000 de panouri de inox aranjate neregulat, în stilul recognoscibil care l-a consacrat la Guggenheim Bilbao- noua construcție oferă privitorului un design multifațetat, fluid și reflectorizant –strălucind în soare, captând atenția și devenind landmark al istoricului oraș provencal.

Turnul constituie piesa centrală din campusul LUMA dedicat artelor, dominând parcul și celelalte clădiri și spații industriale reconvertite în ateliere de artiști și săli expoziționale.

Centrul LUMA este înființat și finanțat cu 150 milioane de euro de colecționara elvețiană Maja Hoffmann.

Iar Gehry pare să fi devenit unul dintre arhitecții preferați de marii colecționari de artă, dacă ne amintim că, pe lângă Guggenheim Bilbao, cu ceva ani în urmă a mai  produs o clădire îndrăzneață și reprezentativă pentru o colecție celebră- colecția Louis Vuitton din Paris.

Citiți integral: https://bit.ly/3r8kTeM