Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură de Kandinski deținută de banca bavareză ar trebui restituită moştenitorilor evrei
vasili kandinski

O pictură de Kandinski deținută de banca bavareză ar trebui restituită moştenitorilor evrei

Un tablou din 1907 de Vasili Kandinski, „Das bunte Leben/ The Colorful Life”, care a fost deținut de o bancă germană timp de aproximativ 50 de ani, ar trebui să fie returnat moștenitorilor unei familii de evrei care l-a deținut până în 1940, potrivit unei comisii germane, relatează Associated Press.

Tabloul, cu o scenă dintr-un festival plin de viață, care prezintă figuri rusești și motive fantastice, de basm, a făcut parte cândva din colecția unui cuplu de evrei, Hedwig Lewenstein Weyermann și Irma Lewenstein Klein, ai cărui moștenitori l-au împrumutat Muzeului Stedelijk din Amsterdam.

A fost scos la licitație în orașul ocupat de naziști la sfârșitul anului 1940.

În timp ce Bayerische Landesbank a susţinut că opera ar fi fost vândută de unul dintre moștenitori ca parte a unui acord de divorț, Comitetul german de restituiri a decis că „pictura a fost confiscată ca rezultat al persecuției”. Banca germană a achiziționat lucrarea în 1972 și a împrumutat-o ​​Muzeului Lenbachhaus din München.

Într-o declarație citată de New York Times, banca a spus că ar putea lua în considerare decizia consultativă a Comisiei.

Foto credit: Museum Lenbachhaus