Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură în ulei neglijată, identificată ca fiind opera lui Richmond Barthé
richmond barthe seated man in a landscape

O pictură în ulei neglijată, identificată ca fiind opera lui Richmond Barthé

O pictură în ulei neglijată, care a fost considerată timp de decenii a fi a unui artist necunoscut, a fost identificată ca fiind opera celebrului sculptor afro-american Richmond Barthé.

Personajul din „Seated Man in a Landscape” a fost numit Lucian Levers, care a fost angajat ca asistent al lui Barthé în atelierul și casa artistului din Jamaica. Este neobișnuit să fie identificați oameni de culoare în portretele istorice, în principal din cauza lipsei de documentare.

Tabloul va fi expus pentru prima dată, joi, 6 octombrie, la Belton House, o casă de țară din Lincolnshire, aflată în lista de gradul I, deținută acum de National Trust, pentru a marca Black History Month.

Portretul de Barthé al lui Levers, pictat la mijlocul secolului al XX-lea, fie a fost cumpărat de Peregrine Cust, al șaselea baron Brownlow, care deținea o casă în Jamaica, fie i-a fost oferit de artist.

Identificarea lui Levers a fost facilitată de o monografie din 2008 despre Barthé a istoricului de artă Margaret Rose Vendryes, care includea o fotografie a asistentului artistului.

Cine a fost Barthé

Barthé s-a născut în Mississippi în 1901. A părăsit școala la 14 ani pentru a fi muncitor, desenând în timpul liber. Comunitatea sa locală a strâns fonduri pentru ca el să meargă la Școala Institutului de Artă din Chicago, atunci una dintre cele două școli de artă care acceptau studenți de culoare.

A studiat pictura, dar mai târziu a avut succes ca sculptor. La sfârșitul anilor 1940 s-a mutat în Jamaica, unde a trăit aproximativ două decenii. S-a luptat să câștige bani din picturile sale și adesea și-a distrus opera sau a dat-o. A murit în California în 1989.

„Nu există multe picturi Barthé în colecțiile publice sau private”, a spus curatoarea Alice Rylance-Watson.

Pictura a fost restaurată de conservatori specialiști înainte de a fi expusă. O parte din cadrul exterior lipsea, vopseaua prezenta abraziuni și lipsuri, iar o zonă mică fusese supravopsită.

National Trust va proiecta un videoclip alături de pictură, în care artiștii de culoare contemporani, inclusiv Eugene Ankomah și Quilla Constance, vorbesc despre moștenirea și influența lui Barthé.

Credit foto: National Trust