Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O româncă, între finaliștii pentru a expune pe soclul din Trafalgar Square
andra ursuta, trafalgar, foto london.gov.uk

O româncă, între finaliștii pentru a expune pe soclul din Trafalgar Square

Artista de origine română Andra Ursuța se numără printre artiștii finaliști ai concursului Trafalgar Square Fourth Plinth. Din lista de șapte proiecte sculpturale vor fi alese, în luna martie, două câștigătoare. Sculpturile vor fi montate în centrul Londrei în 2026 și 2028.

Chila Burman, Ruth Ewan, Thomas J Price, Veronica Ryan, Gabriel Chaile, Andra Ursuța și Tschabalala Self sunt finaliștii.

Prezentând o persoană, în mărime naturală, pe un cal, acoperită cu un giulgiu și turnată într-o rășină de culoare verde-slime, lucrarea Andrei Ursuța – neintitulată – întruchipează diferite istorii ale sculpturii publice, într-o perioadă în care există o dezbatere tot mai aprinsă cu privire la utilizarea spațiului public.

Andra Ursuța (n. 1979) s-a născut la Salonta și a plecat în Statele Unite în 1997. A ajuns la New York în 1999, iar în 2002 a obținut o diplomă în istoria artei și arte vizuale la Universitatea Columbia din New York. Artista este reprezentată de David Zwirner din 2020, iar prima ei expoziție personală cu galeria, „Void Fill”, a fost la David Zwirner Paris, în 2021. În urmă cu doi ani, a avut o expoziție personală, „Joy Revision”, la David Zwirner Londra. Lucrările ei au fost incluse în expoziția de grup 20/20, care a avut loc la sediul galeriei de pe West 20th Street din New York în 2020, și în expoziția de grup „Vessels”, care a avut loc la sediul galeriei din Londra în 2022.

Vot pentru Trafalgar Square Fourth Plinth

În 2024 se împlinesc 25 de ani de când prima operă de artă a fost dezvelită pe soclul gol, iar de atunci 14 sculpturi diferite au fost amplasate în acest spațiu.

În prezent, platforma găzduiește „Antelope”, de Samson Kambalu, o sculptură din bronz care îi reprezintă pe predicatorul baptist și panafricanist John Chilembwe și pe misionarul european John Chorley, după o fotografie realizată în 1914 în Nyasayland (în prezent, Malawi).

Concursul Trafalgar Square Fourth Plinth este finanțat de primarul Londrei, cu sprijinul Arts Council England și Bloomberg Philanthropies. Câștigătorii sunt aleși de Fourth Plinth Commissioning Group, parțial pe baza feedback-ului din partea publicului. Lucrările pot fi votate online, până la 12 martie.

„Improntas”, de Teresa Margolles, va fi următoarea sculptură care va fi dezvelită și care prezintă mulaje din ghips ale fețelor a sute de persoane transsexuale. Aceasta va fi expusă în luna septembrie.

Credit foto: london.gov.uk