Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O sculptură uriașă de Louise Bourgeois ar putea stabili mai multe recorduri de licitație
louise bourgeois, spider, 1996, sothebys

O sculptură uriașă de Louise Bourgeois ar putea stabili mai multe recorduri de licitație

O sculptură uriașă în forma unui păianjen creată de Louise Bourgeois ar putea stabili mai multe recorduri de licitație, luna viitoare, la Sotheby’s din New York.

Arahnidul metalic cu un diametru de peste 3,5 metri este una dintre cele mai faimoase sculpturi contemporane și e oferit de o fundație braziliană.

„Spider” (1996) al lui Louise Bourgeois este așteptat să fie vândută pentru o sumă cuprinsă între 30 și 40 de milioane de dolari.

Dacă lucrarea va atinge valoarea minimă estimată, după ce se iau în calcul taxele, ar deveni probabil cea mai scumpă lucrare a artistei la licitație și cea mai scumpă sculptură a unei artiste vândute vreodată la licitație, depășind o altă sculptură „Spider” (1996) a lui Bourgeois care a fost vândută pentru 28 de milioane de dolari (32,1 milioane de dolari cu taxe) la Christie’s, în mai 2019. Dacă lucrarea va fi vândută la sau peste estimarea sa maximă, „Spider” ar fi foarte aproape de recordul stabilit de o lucrare a unei artiste la licitație – în prezent, 44,4 milioane de dolari (cu taxe), sumă pe care moștenitoarea Walmart Alice Walton a plătit-o pentru pictura „Jimson Weed” (1936) a Georgiei O’Keeffe în 2014.

„Spider”, vândută pentru a sprijini achizițiile de artă braziliană

„Spider” este oferită de Fundação Itaú, divizia non-profit a băncii braziliene Itaú Unibanco. Sculptura a fost achiziționată de Olavo Setubal, un colecționar și co-fondator al băncii, după ce a fost prezentată ca piesă centrală a unei expoziții speciale de lucrări ale lui Bourgeois la Bienala de la São Paulo din 1996, pentru care artista a proiectat și un logo aparte, în formă de spirală. Sculptura a fost împrumutată Muzeului de Artă Modernă din São Paulo din 1997 până în 2017, iar ulterior a fost expusă în diverse instituții braziliene.

În anii care au trecut de la achiziția „Spider”, fundația și-a schimbat prioritățile pentru a se concentra pe colecționarea de lucrări ale artiștilor din Brazilia. Veniturile obținute din vânzarea sculpturii vor sprijini aceste eforturi.

Lucrări din seria „Spiders” a lui Bourgeois sunt expuse în multe dintre cele mai importante muzee din lume, printre care Muzeul Guggenheim din Bilbao, Galeria Națională a Canadei din Ottawa, Dia:Beacon din New York și Tate Modern din Londra. „Păianjenul a devenit o emblemă globală, recognoscibilă de toți, având în vedere prezența sa proeminentă în instituțiile culturale din întreaga lume”, a transmis David Galperin, șeful departamentului de artă contemporană al Sotheby’s din New York. „Nu este doar un model de sculptură modernă, ci a căpătat o prezență simbolică mai mare în cadrul culturii contemporane la nivel internațional”.

Această versiune „Spider” va fi expusă la sediul Sotheby’s din New York pe 6 mai, înainte de a fi scoasă la vânzare în licitația de artă contemporană a casei, pe 18 mai. Acolo va fi expusă și o lucrare la scară mare a lui Jean-Michel Basquiat, „Now’s the Time” (1985), care e estimat că va aduce peste 30 de milioane de dolari.

Foto (c) Edouard Fraipont / Sotheby’s