Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O spectaculoasă construcție labirintică a artistului Xavier Corberó, în curs de a deveni spațiu public
espai corbero

O spectaculoasă construcție labirintică a artistului Xavier Corberó, în curs de a deveni spațiu public

Espai Corberó, construcție labirintică a artistului Xavier Corberó aflată în apropiere de Barcelona, este în curs de a fi achiziționată de consiliul local Esplugues de Llobregat, pentru 3 milioane de euro, spre a fi folosită apoi ca spațiu public.

Construcția sfidează logica arhitecturală, ea fiind fost concepută fără planuri. „Nu este casa mea, este un loc pe care l-am făcut cu ajutorul protectorilor și a cumpărătorilor drept cămin pentru sculpturile mele”, declara artistul Xavier Corberó revistei AD cu puțin timp înainte să moară, la vârsta de 81 de ani, în 2017.

Acum, Espai Corberó urmează să fie cumpărată de consiliul local din Esplugues de Llobregat pentru a fi folosită ca spațiu public, scrie The Guardian. Eduard Sanz, adjunctul primarului localității, a declarat că „noi instalații culturale ce vor aduce un mare beneficiu orașului sunt cumpărate de consiliu”. El nu a explicat cum va fi utilizat complexul care cuprinde opt clădiri ce ocupă 2.000 de metri pătrați.

Espai Corberó, proiect de mare importanță pentru creatorul său, este însă considerat de mulți o nerozie.

Întrebat de un vizitator care a fost scopul lui, Corberó a răspuns: „Continui să construiesc. Este suficient să îți imaginezi ceva și să simți nevoia să îl faci vizibil. Așa ar trebui să fie arta sau ceva foarte asemănător. Această scară merge undeva și e bine că face asta. Cui îi pasă unde duce?”.

Xavier Corberó, artist care a reușit prin forțele proprii

Xavier Corberó, ale cărui lucrări sunt expuse la Museum of Modern Art din New York și la Victoria and Albert Museum din Londra și care a fost prieten cu artiști precum Salvador Dalí, Man Ray și Marcel Duchamp, a început să lucreze la complex în 1968, iar în scurt timp a devenit atelierul lui și un muzeu dedicat operei sale.

Complexul cuprinde 12 verande, legate de 300 de arcuri, și are un aer suprarealist și futurist. La subsol se află un amfiteatru cu locuri pentru 250 de persoane.

La vârsta de 19 ani, Corberó, născut în Esplugues, a renunțat oficial la moștenirea lui și s-a dedicat artei fără a avea vreun sprijin financiar. Primul care i-a cumpărat o lucrare a fost Dalí. Pe lângă Espai Corberó, în 1972 el a creat un centru rezidențial cu ateliere pentru artiști după modelul Bauhaus.

Corberó a realizat designul medaliilor de la Jocurile Olimpice din Barcelona 1992 și, ca evaluator artistic al primarului de atunci, Pasqual Maragall, a contribuit la transformarea orașului convingând artiști ca Anthony Caro, Roy Lichtenstein și Richard Serra să își doneze lucrări.

O parte din Espai Corberó a fost folosită de cineastul Woody Allen în filmul său „Vicky Cristina Barcelona” (2008) ca studio al personajului principal masculin – un artist interpretat de Javier Bardem. Complexul a mai fost folosit și pentru ședințe foto, însă acum este într-o stare proastă, iar singurul locatar este Midu Rica, văduva lui Corberó.

Foto: arhivă lavanguardia.com.