Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi celebre în care apa este tema centrală – galerie foto
le port de la rochelle albert marquet

Picturi celebre în care apa este tema centrală – galerie foto

Tema apei a fost sursă de inspirație pentru artiști de secole. Operele de artă care reprezintă apa sub diferite forme au fost create în diverse tehnici artistice, în special pictură, desen, sculptură, fotografie și, mai recent, artă digitală.

Apa în artă

Apa a fost reprezentată în opere de artă din Antichitate. Folosirea apei în artă a fost influențată de religie, mitologie, literatură și cultura diferitelor societăți iar artiștii s-au folosit de apă pentru a reprezenta viața, moartea, purificarea, transformarea, mișcarea și serenitatea.

le baptême du christ piero della francesca

„Le baptême du Christ”, Piero della Francesca

În arta creștină, tema apei este adesea asociată cu botezul lui Hristos. În pictura „Le Baptême du Christ” de Piero della Francesca, apa este reprezentată ca un simbol al purificării și regenerării spirituale. Venus a lui Botticelli este de asemenea o operă celebră în care apa este un element esențial al compoziției. În această operă, zeița dragostei este reprezentată ieșind dintr-o cochilie, înconjurată de apă și de buclele de păr.

Picturi marine

Picturile marine sunt opere de artă care reprezintă scene de mare, bărci, porturi și plaje. Artiștii au fost atrași de ocean și au folosit marea ca o sursă de inspirație pentru a reda forța, frumusețea și maiestuozitatea naturii.

theodore gericault

Tabloul „Le Radeau de la Méduse” de Théodore Géricault este o pictură marină celebră și tragică. Aceasta reprezintă supraviețuitorii unui naufragiu pe Medusa, o plută improvizată în derivă, înconjurată de valuri și rechini înfometați.

marele val, katsushika hokusai, christies

„Marele val, Katsushika”, Hokusai

Furtuna pe coasta Kanagawa, mai cunoscută sub numele de „La Vague” de Hokusai, este de asemenea o lucrare celebră în care apa este element central. Această operă emblematică a artei japoneze reprezintă un val uriaș care este pe cale să înghită vapoare vulnerabile.

Picturi celebre cu apă

Claude Monet este unul dintre artiștii care a integrat apa în tablourile sale.

impression soleil levant monet

„Impression, soleil levant”, Claude Monet

Picturile sale cu Sena și nuferi sunt exemple clasice ale stilului său impresionist, caracterizat prin folosirea apei ca suprafață reflectorizantă pentru a crea efecte de lumină și texturi.

Albert Marquet este cunoscut pentru picturile cu apă și mare. Pictor impresionist francez, el a creat opera care captează frumusețea și lumina mării, precum „La Seine à Billancourt” și „Le Port de La Rochelle”. Marquet folosește culoarea și textura pentru a crea efecte ale transparenței și mișcării, dând viață lucrărilor sale.

Fotografie principală: „Le Port de La Rochelle”, Albert Marquet