Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Preşedintele Consiliului de Administraţie al British Museum spune că există loc de dialog privind returnarea sculpturilor din Partenon
british museum partenon

Preşedintele Consiliului de Administraţie al British Museum spune că există loc de dialog privind returnarea sculpturilor din Partenon

Preşedintele Consiliului de Administraţie al British Museum, George Osborne, afirmă că există loc de dialog privind returnarea către Grecia a operelor dn Partenon, care sunt subiect de dispută de zeci de ani, informează Art News.

Ani de zile, autorităţile din Marea Britanie au susţinut că sculpturile din Partenon, care în prezent sunt la British Museum, au fost achiziţionate legal. În schimb, reprezentanţii eleni susţin că acestea au fost practic furate, în urmă cu două secole.

Discuţii anunţate, dar fără rezultat, în prezent

Marea Britanie şi Grecia au anunţat, în mai, că vor avea discuţii privind acest subiect şi, implicit, o eventuală returnare a capodoperelor. Dar cele două ţări văd diferit povestea sculpturilor descoperite de diplomatul scoţian Lord Elgin, în 1801.

Osborne a afirmat, într-o intervenţie la radio, că este deschis la un acord cu Grecia, dar doar dacă este vorba de un compromis.

Pe de o parte, autorităţile elene spun că aceste opere din templul care o omagiază pe zeiţa Atena au fost, de fapt, furate. Pe de altă parte, guvernul de la Londra a afirmat că aceasta este o chestiune care poate fi gestionată doar de British Museum. Reprezentanţii muzeului londonez susţin că operele au fost, de fapt, cumpărate cu bunăcredinţă. Mai mult, acestea pot fi admirate la Londra, la British Museum, în cadrul unui tur muzeal dedicat capodoperelor Greciei.

Credit foto: British Museum