Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prim-ministrul britanic exclude posibilitatea unui acord ca sculpturile din Partenon să părăsească British Museum
british museum partenon

Prim-ministrul britanic exclude posibilitatea unui acord ca sculpturile din Partenon să părăsească British Museum

Liz Truss, care a preluat funcția de prim-ministru al Regatului Unit în urmă cu o lună, exclude posibilitatea ca sculpturile din Partenon să părăsească British Museum, unde se află de la începutul secolului 19.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta GB News, ea a fost întrebată legat de un posibil acord de împrumut făcut cu Grecia propus de George Osborne, președintele British Museum. În luna iunie, el a sugerat că disputa îndelungată privind sculpturile în marmură ar putea fi oprită cu o înțelegere. Truss a răspuns că ea nu susține un astfel de acord.

Sculpturile în marmură – 17 figuri și o parte dintr-o friză care decora templul din Partenon, vechi de 2.500 de ani – au fost luate de lordul Elgin la începutul secolului 19, când el era ambasador britanic în Imperiul Otoman. De atunci, ele au fost subiectul unei dispute legat de unde ar trebui să fie expuse.

Boris Johnson, predecesorul lui Truss, a lăsat la latitudinea conducerii British Museum decizia, după ce s-a întâlnit cu prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis în luna noiembrie a anului trecut. Acum este așteptat ca Mitsotakis să facă un nou apel pentru returnarea lor.

Pe măsură ce muzee din Europa și Statele Unite țin seama de artefactele furate care se află în colecțiile lor, British Museum a fost forțat să înfrunte controversele iscate pe seama unor obiecte din administrarea sa, precum Bronzurile din Benin (Nigeria), Rosetta Stone (Egipt) și sculptura Hoa Hakananai’a (Insula Paștelui).

În urmă cu 13 ani, la Atena a fost inaugurat Muzeul Acropole, a cărui destinație este să găzduiască sculpturile din Partenon și alte comori din Grecia antică.