Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
„Primăvară”, de Sabin Bălașa, lucrarea vândută cel mai scump în prima licitație de artă contemporană a anului la Artmark

„Primăvară”, de Sabin Bălașa, lucrarea vândută cel mai scump în prima licitație de artă contemporană a anului la Artmark

Acvaforte, picturi, desene în cărbune, colaje, sculpturi și obiecte personalizate s-au aflat între cele 185 de loturi care au fost scoase la vânzare pe 1 februarie.

Ștefan Câlția a fost prezent în licitație cu șapte serigrafii, cu preț de pornire de 250 de euro. Una dintre acestea, „Boboc”, a fost retrasă conform articolului 12 din regulamentul de licitare (licitatorul poate elimina din licitaţie oricare lot dintre cele expuse şi prezentate în catalogul de licitaţie, pentru motive ce vor fi considerate de părţi drept având legătură cu buna şi diligenta desfăşurare a licitaţiei).

Cea mai mare adjudecare în cazul operelor artistului a fost de 900 de euro, pentru „Casa albastră II” (2021).

Trei lucrări de Corneliu Baba au fost scoase la vânzare și toate au fost adjudecate – „Nud dormind”, contra sumei de 2.000 de euro, „Copilul arlechinului”, contra sumei de 1.400 de euro, și „Studiu de nud”, contra sumei de 700 de euro.

corneliu baba, nud dormind

Corneliu Baba, „Nud dormind”

Opt lucrări semnate Sorin Ilfoveanu au fost licitate, cu estimare maximă de 1.000 de euro („Muzicant”, acrilic pe pânză). Lucrarea din 1998, acrilic pe pânză, a fost vândută pentru 2.250 de euro. Celelalte șapte au obținut prețuri cuprinse între 300 și 500 de euro.

Cele mai mari estimări, între 1.000 și 1.800 de euro, au fost acordate lucrărilor „No Trespassing”, ulei pe pânză de Maria Bordeanu, și „As Above, So Below”, spray aplicat cu pensulă și șablon pe pânză semnat Ortaku.

Uleiul pe pânză a fost vândut pentru 1.000 de euro, în timp ce lucrarea lui Ortaku a obținut 1.400 de euro.

no trespassing, credi foto artmark

Maria Bordeanu, „No Trespassing”

Un alt ulei pe pânză, „La circ”, de Magdalena Rădulescu, a avut o valoare estimată între 900 și 1.500 de euro și a fost vândut pentru 1.000 de euro. Estimare similară a primit și serigrafia „Circus (Embrace Peace and Darkness within Thy Heart)”, de Takashi Murakami. Aceasta a fost vândută pentru 2.000 de euro.

Totuși, cel mai mare preț de adjudecare l-a avut tabloul „Primăvară”, guașă pe carton de Sabin Bălașa, din colecția poetului Virgil Chiriac. Acesta a fost estimat la 800 – 1.200 de euro și a fost vândut pentru 4.250 de euro în licitație care s-a încheiat după miezul nopții.

Al doilea cel mai mare preț, 3.750 de euro, a fost obținut de „Oath of Silence” (2021), acrilic și tuș pe pânză de Alina Ondine Slimovschi, estimat inițial la 600 – 900 de euro, iar „Duet nocturn” (2021), ulei și acrilic pe pânză de Stela Vesa, a fost cumpărat pentru 2.750 de euro, după ce a fost estimat la 700 – 1.200 de euro.

„Arta azi”, licitație de artă contemporană, a inclus o secțiune caritabilă destinată sprijinirii proiectului „Auzim cu sufletul”, pentru ajutorarea copiilor hipoacuzici, și a avut loc online și prin telefon.

Credit foto: Artmark