Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primul portret oficial pictat al regelui Charles III, vandalizat de activiști
portret regele charles iii, jonathan yeo

Primul portret oficial pictat al regelui Charles III, vandalizat de activiști

Activiști dintr-un grup pentru drepturile animalelor au vandalizat primul portret oficial pictat al regelui Charles III, expus în Galeria Philip Mould din centrul Londrei până la 21 iunie.

Grupul de campanie Animal Rising a publicat pe canalele sale de socializare o înregistrare video în care se vede cum doi activiști folosesc o rolă pentru a lipi chipul personajului animat Wallace peste cel al suveranului și un colant cu textul „Fără brânză, Gromit, uită-te la toată această cruzime din fermele RSCPA”.

Tabloul realizat de Jonathon Yeo, care este primul portret oficial pictat al regelui Charles III, a stârnit reacții împărțite atunci când a fost prezentat oficial recent.

animal rising

Acțiunea a fost concepută pentru a atrage atenția asupra unui nou raport publicat de grup, care a analizat 45 de ferme ale căror standarde de bunăstare sunt garantate de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals. Sistemul Assured al RSPCA promite că animalele din fermele protejate beneficiază de mai mult spațiu vital și nu sunt niciodată ținute în cuști. Carnea, peștele și produsele lactate produse de aceste ferme sunt marcate cu sigla RSCPA. Animal Rising a descris constatările lor ca fiind „condamnabile”, susținând că au găsit „cruzime severă față de animale” la toate fermele vizitate.

Luna trecută, Regele Charles a devenit protectorul regal al RSPCA. Un ziar britanic a sugerat că grupul de activiști a ales „Wallace și Gromit” în urma unei remarci făcute de regina Camilla în 2012. În timpul unui angajament la Clarence House pentru Jubileul de Diamant al regretatei regine Elizabeth II, Camilla a spus unui grup de copii că „Wallace și Gromit sunt oamenii săi preferați din lume”.

„Întotdeauna stăm și ne uităm la ei – este unul dintre filmele lui preferate”, a punctat regina.

Animal Rising se caracterizează drept o organizație non-violentă care militează pentru o „tranziție urgentă către un sistem alimentar sustenabil și corect bazat pe plante”. De asemenea, aceasta face o petiție pentru ca sistemul de asigurare al RSPCA, despre care spune că acoperă „cruzimea la scară industrială”, să fie eliminat.

Potrivit lui Philip Mould, proprietarul galeriei în care este expus portretul, tabloul nu a fost deteriorat, deoarece a fost protejat de un strat de Perspex. Mould a declarat pentru CNN că autocolantele folosite de activiști au rămas pe portret „mai puțin de zece secunde”.

Activiștii au părăsit incinta după ce li s-a cerut să facă acest lucru, Mould adăugând că galeria a depus o plângere la poliție. În prezent, nu există planuri de a reduce perioada de expunere a tabloului, iar personalul va rămâne „în alertă” după incident, a mai afirmat Mould.