Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Principalele expoziții Tate din 2023
tate britain exterior 1 nuj6h7o.width 1440

Principalele expoziții Tate din 2023

Tate a anunțat programul de expoziții pentru anul viitor. Două figuri importante ale artei moderne, Hilma af Klint și Piet Mondrian, vor fi prezentați împreună la Tate Modern, în timp ce radicala generație Rossetti va fi arătată într-o nouă lumină la Tate Britain. Expoziții de grup vor explora relațiile dintre pictură și fotografie, artă și activism, trecut și viitor, iar show-uri solo vor fi dedicate unora ca Philip Guston, Isaac Julien și Sarah Lucas.

Tate Britain

Prima expoziție Tate Britain a anului 2023 va avea în centru The Rossettis. Ea va arăta cum frații Christina și Dante Gabriel Rossetti au creat un cerc contra-cultural în Britania secolului 19, inspirați de noile idei despre viață, dragoste, sex, societate și artă. Aceasta va fi cea mai mare expoziție cu picturi de Dante Gabriel Rossetti în decurs de două decenii și va fi prima dată când toate tablourile și lucrările pe hârtie rămase din opera soției lui, Elizabeth (născută Siddall), vor fi văzute în public.

În aceeași lună aprilie, va fi vernisată și o expoziție solo Isaac Julien, unul dintre cei mai importanți artiști contemporano și cineaști. Va fi dezvăluită amploarea operei revoluționare a lui din anii 1980 până la instalațiile recente.

Luna septembrie va aduce o retrospectivă a operei artistei Sarah Lucas, recunoscută pentru abordarea îndrăzneață a experiențelor privitor la clasă, sex și gen. Vor fi prezentate lucrări de sculptură, instalații și fotografii. Ea va fi urmată de o expoziție cu lucrări create de mai mult de 100 de femei care lucrau în Marea Britanie în 1970-1980, „Women in Revolt”.

Tate Modern

Tate Modern va începe anul 2023 cu Hilma af Klint și Piet Mondrian. De la peisaje și natură statică la lucrări abstracte, inclusiv unele prezentate public în premieră în Regat, această expoziție va arăta cum limbajul vizual al celor doi artiști, formele și culorile sunt înrădăcinate într-o pasiune comună pentru lumea naturală.

O expoziție colectivă va fi deschisă în vară, „A World in Common: Contemporary African Photography”. Ea va aduce laolaltă fotografi contemporani din diverse generații din întreaga Africă.

Tot în sezonul estival, „Capturing the Moment” va fi un omagiu adus picturii moderne și contemporane, cu lucrări din patrimoniul Yageo Foundation Collection. Expoziția va prezenta cum pictorii au captat momente pe pânză și cum pictura și fotografia s-au influențat reciproc. Vor fi incluse lucrări ale unor artiști care au activat în ultimii 80 de ani, de la Andy Warhol, Jeff Wall și Lucian Freud la Michael Armitage, Louise Lawler și Nijdeka Akunyili Crosby.

În toamnă, Tate Modern va deschide o retrospectivă a unuia dintre cei mai interesanți pictori ai secolului 20, Philip Guston, care are o activitate de mai mult de cinci decenii.

Tate Liverpool

Expoziția Tate Liverpool care îi aduce față în față pe JMW Turner și Lamin Fofana, ce va fi inaugurată în septembrie 2022, va putea fi vizitată până în primăvara lui 2023.

Vara va avea loc a 12-a ediție a Bienalei de la Liverpool, cel mai mare festival de arte vizuale contemporane din Marea Britanie. Evenimentele din cadrul bienalei vor avea loc în diverse spații di n Liverpool, însă Tate va fi centrul acesteia.

Spre finalul anului vor începe lucrările de transformare a Tate Liverpool, conduse de 6a architects. În timp ce clădirea va fi reamenajată, galeria va organiza proiecte pop-up și programe colaborative în alte spații din oraș.

Tate St Ives

Expoziția „Barbara Hepworth: Art and Life”, care va fi deschisă în noiembrie 2022, va continua la Tate St Ives până spre primăvara lui 2023. Ea va fi urmată, în luna mai, de prima expoziție a unui muzeu britanic despre renumita Casablanca Art School. Ea va explora perioada intensă de renaștere artistică ce a urmat obținerii independenței Marocului, condusă de metodele experimentale de predare ale școlii, în anii 1960 și 1970. Va cuprinde lucrări semnate de 21 de artiști pentru a demonstra varietatea „noului val” marocan.

Turner Prize 2023

Având în vedere lucrările de renovare a Tate Liverpool, Towner Eastbourne va organiza, cu ocazia centenarului său, expoziția de anul viitor cu lucrările nominalizaților pentru Premiul Turner.

Câștigătorul va fi anunțat în decembrie 2023.

Lista expozițiilor Tate 2023

The Rossettis (Tate Britain, 6 aprilie – 24 septembrie 2023)

Hilma af Klint and Piet Mondrian (Tate Modern, 20 aprilie – 3 septembrie 2023)

Isaac Julien (Tate Britain, 27 aprilie – 20 august 2023)

Casablanca Art School (Tate St Ives, 27 mai – 29 octombrie 2023)

Liverpool Biennial (Tate Liverpool, 10 iunie – 17 septembrie 2023)

Capturing the Moment (Tate Modern, 15 iunie 2023 – 28 ianuarie 2024)

A World in Common: Contemporary African Photography (Tate Modern, 6 iulie 2023 – 14 ianuarie 2024)

Sarah Lucas (Tate Britain, 28 septembrie 2023 – 14 ianuarie 2024)

Turner Prize 2023 (Towner Eastbourne, 28 septembrie 2023 – 14 ianuarie 2024)

Philip Guston (Tate Modern, 5 octombrie 2023 – 25 februarie 2024)

Women in Revolt! (Tate Britain, 2 noiembrie 2023 – 7 aprilie 2024)

Art Now (Tate Britain, de-a lungul anului)

UNIQLO Tate Play (Tate Modern, de-a lungul anului)