Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Procesul intentat de Orlando Museum fostului director din cauza unor Basquiat false nu va fi judecat până în 2025
orlando museum of art

Procesul intentat de Orlando Museum fostului director din cauza unor Basquiat false nu va fi judecat până în 2025

Procesul intentat de Orlando Museum of Art / Muzeul de Artă din Orlando (OMA) fostului director Aaron De Groft din cauza unor lucrări Jean-Michel Basquiat false nu va fi judecat până în 2025, potrivit unor documente judiciare citate de presa locală.

Muzeul îl acuză pe fostul șef că a încercat să profite de pe urma expunerii unor tablouri false ale lui Jean-Michael Basquiat, prezentate ca nou descoperite.

Documentele judiciare depuse la finalul anului 2023 arată că lista finală de martori și data medierii vor fi stabilite la 1 mai 2025, urmate de un proces cu jurați în luna august a aceluiași an.

În august anul trecut, OMA l-a dat în judecată pe De Groft și pe proprietarii unei serii de tablouri incluse în expoziția „Heroes & Monsters: Jean-Michel Basquiat” din 2022, care a stârnit scandalul. Muzeul a susținut că De Groft și alții s-au folosit de expoziție și de reputația instituției pentru a legitima un grup de 25 de tablouri despre care au pretins că sunt ale lui Basquiat, astfel încât să poată fi vândute ulterior.
Expoziția a fost închisă în iunie 2022, după ce mai multe rapoarte au pus la îndoială atribuirea lor lui Basquiat, ceea ce a culminat cu confiscarea tablourilor de către FBI. O investigație ulterioară a FBI a furnizat dovezi că lucrările nu erau originale, iar Michael Barzman, un licitator din Los Angeles, a recunoscut, în cadrul unui acord, că a ajutat el însuși la pictarea și vânzarea operelor.

Procesul ar putea să coste OMA jumătate de milion de dolari, iar muzeul este și părât într-un proces intentat de Aaron De Groft, care acuză instituția de concediere abuzivă, încălcarea contractului și defăimare. Este așteptat ca și alți acuzați să contraatace. De Groft și proprietarii presupuselor Basquiat au negat orice încălcare a legii și susțin că piesele sunt reale.