Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Proiectul MoldArte, care pune în lumină la nivel european scena culturală din Republica Moldova, la final
vizual moldarte

Proiectul MoldArte, care pune în lumină la nivel european scena culturală din Republica Moldova, la final

Proiectul MoldArte, care pune în lumină la nivel european scena culturală din Republica Moldova, s-a încheiat pe 28 octombrie, după ce, timp de mai bine de șase luni, online și cu prezență fizică, au avut loc mai mult de 50 de evenimente,

MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova, s-a desfășurat în perioada martie – octombrie.

„Este important că platforma moldarte.eu rămâne deschisă tuturor organizațiilor și profesioniștilor culturali care vor să se înscrie. Acest instrument foarte valoros pune în lumină la nivel european scena culturală din Republica Moldova. Vă asigur că vom valorifica în continuare această resursă și o vom pune și la dispoziția colegilor noștri din reprezentanțele ICR din lume, pentru a promova cu ocazii potrivite actorii culturali și inițiativele de aici, pe plan internațional”, a afirmat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, la conferința de încheiere a proiectului.

Au avut loc în ultimele luni conferințe pe teme de interes local, ateliere de lucru și vizite de cercetare, precum și dezvoltarea unei platforme cu articole.

Colaborări și inițiative comune

În lunile septembrie-octombrie, au avut loc vizite de cercetare la Soroca, Bălți și Chișinău cu scopul de a dezvolta colaborări și inițiative comune. La aceste vizite au participat atât experți români și străini, cât și jurnaliști veniți de la București și Iași.

Un loc aparte în cadrul proiectului MoldArte l-au ocupat cursurile și atelierele de lucru, cu teme precum: Managementul cultural, Finanțarea/Sustenabilitatea/Advocacy în cultură, Bugetare participativă și creare de portofolii în domeniile: artele spectacolului, artele vizuale, literatură și muzică. Pentru susținerea acestor ateliere, au fost prezenți la Chișinău specialiști din România, Republica Moldova și țările partenere.

Pentru a veni în sprijinul nevoilor locale de incluziune și participare și pornind de la lipsa de vizibilitate și dinamica slabă în rândul actorilor instituționali și independenți, MoldArte a creat și dezvoltat o platformă integrată online și on-site, un instrument de relaționare viabil și durabil pentru profesioniști (artiști, manageri culturali, organizații publice sau private).

Pe platforma www.moldarte.eu pot fi accesate, în limbile română și engleză, șase discuții publice care abordează teme precum Arta ca motor pentru incluziune socială și implicare civică, Capitalizarea patrimoniului local în proiecte moderne, Statutul artistului, Rolul artistului independent, Educația prin cultură și Oportunități internaționale / Colaborare culturală; șase podcasturi realizate de Tania Însurățelu despre „culisele” sectoarelor creative și dificultățile pe care artiștii le întâmpină în Republica Moldova; 20 de articole (interviuri, sinteze și analize ale evenimentelor culturale și creative și ale proiectelor artistice care se desfășoară în Republica Moldova); o cartografiere a organizațiilor și artiștilor independenți din Republica Moldova; dar și oportunități, studii, o bibliotecă și alte informații relevante pentru cei care doresc să afle mai multe despre cultura din Republica Moldova.