Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vasta colecție a Universității Yale, cu milioane de opere de artă și obiecte, accesibilă online
vincent van gogh, le café de nuit (1888), (c) yale university art gallery

Vasta colecție a Universității Yale, cu milioane de opere de artă și obiecte, accesibilă online

Vasta colecție a Universității Yale, care cuprinde milioane de opere de artă și obiecte, este acum accesibilă online. Universitatea a lansat Lux, noua sa platformă online care permite utilizatorilor să caute printre cele 17 milioane de obiecte din arhiva sa, care cuprinde colecțiile Galeriei de Artă a Universității Yale, ale Centrului Yale pentru Artă Britanică, ale Muzeului Yale Peabody și ale Bibliotecii Universității Yale.

Ca instrument de cercetare, Lux permite atât explorarea interdisciplinară, cât și descoperirea. Pe lângă scoaterea la suprafață a obiectelor alături de descrierile lor detaliate, platforma își propune să construiască și să evidențieze toate relațiile posibile între artefacte.

„Puterea lui Lux vine din capacitatea sa de a permite utilizatorilor să descopere relații ascunse între obiecte, de la concepte comune până la figuri celebre din colecțiile Yale”, a declarat într-un comunicat Robert Sanderson, director pentru patrimoniul cultural digital la Yale.

Majoritatea obiectelor din colecțiile de la Yale au fost digitalizate, a spus Susan Gibbons, vice-prorector pentru colecții și comunicare academică.

Lux este similară unor platforme precum Van Gogh Worldwide și Duchamp Research Portal, care permit explorări intercolecții și relaționale în moduri care depășesc o simplă căutare pe Google. După cum a remarcat Sanderson: „Nimănui nu-i place să caute; tuturor le place să găsească”.

Foto: Le café de nuit (1888), de Vincent van Gogh (c) Yale University Art Gallery