Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Puerta de Alcalá, una dintre emblemele orașului Madrid, va fi restaurată

Puerta de Alcalá, una dintre emblemele orașului Madrid, va fi restaurată

Puerta de Alcalá, emblematic monument din Madrid, va fi supusă unui proces de restaurare după ce a fost afectată de poluare, trafic rutier și de furtuna Filomena.

Cea mai cunoscută poartă din Spania, a spus primarul José Luis Martínez-Almeida, va intra zilele următoare în renovare, citează El Pais.

Într-o primă fază, Puerta de Alcalá – unul dintre cele mai fotografiate monumente din țară – va fi acoperită cu o prelată uriașă care va avea imprimată silueta sa. Aceasta e prevăzut să rămână montată până pe 30 septembrie.

Evidentă deteriorare a monumentului din 1778

Primarul a precizat că există „o evidentă deteriorare a monumentului din cauza faptului că se află în aer liber”. Cel mai mult a fost afectat de furtuna Filomena, care a acoperit capitala cu zăpadă în 24 de ore, în urmă cu un an și jumătate. Experții au semnalat că zăpada a afectat mult monumentul.

Puerta de Alcalá se află în centrul Madridului, unde traficul este la cotele cele mai înalte și nivelul de poluare este ridicat.

A fost demarat un studiu amplu al monumentului inaugurat în 1778, iar lucrările propriu-zise vor începe pe 30 septembrie. Operațiunea de conservare va dura până în 2023.

Cea mai recentă restaurare a porții a fost finalizată în mai 1992, după două luni în care au fost remediate defecte ale pietrelor, cu excepția celor provocate în Războiul Civil.

Citiți și City Break Art – Madrid