Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Puerta de Alcalá, una dintre emblemele orașului Madrid, va fi restaurată
the,puerta,alcala,/alcala,door),in,madrid,,spain,at,sunset

Puerta de Alcalá, una dintre emblemele orașului Madrid, va fi restaurată

Puerta de Alcalá, emblematic monument din Madrid, va fi supusă unui proces de restaurare după ce a fost afectată de poluare, trafic rutier și de furtuna Filomena.

Cea mai cunoscută poartă din Spania, a spus primarul José Luis Martínez-Almeida, va intra zilele următoare în renovare, citează El Pais.

Într-o primă fază, Puerta de Alcalá – unul dintre cele mai fotografiate monumente din țară – va fi acoperită cu o prelată uriașă care va avea imprimată silueta sa. Aceasta e prevăzut să rămână montată până pe 30 septembrie.

Evidentă deteriorare a monumentului din 1778

Primarul a precizat că există „o evidentă deteriorare a monumentului din cauza faptului că se află în aer liber”. Cel mai mult a fost afectat de furtuna Filomena, care a acoperit capitala cu zăpadă în 24 de ore, în urmă cu un an și jumătate. Experții au semnalat că zăpada a afectat mult monumentul.

Puerta de Alcalá se află în centrul Madridului, unde traficul este la cotele cele mai înalte și nivelul de poluare este ridicat.

A fost demarat un studiu amplu al monumentului inaugurat în 1778, iar lucrările propriu-zise vor începe pe 30 septembrie. Operațiunea de conservare va dura până în 2023.

Cea mai recentă restaurare a porții a fost finalizată în mai 1992, după două luni în care au fost remediate defecte ale pietrelor, cu excepția celor provocate în Războiul Civil.

Citiți și City Break Art – Madrid