Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 7 – 9 iulie
muzeul colectiilor de arta

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 7 – 9 iulie

Curatorial.ro recomandă pentru acest weekend petrecut în București două expoziții de pictură și sculptură și o serie de evenimente care marchează a 20-a aniversare a Institutului Cultural Român.

Colliding – Teodora Gavrilă și Claudiu Lazăr

Expoziția „Colliding” cu lucrări semnate Teodora Gavrilă și Claudiu Lazăr, o incursiune în laboratorul vieții de artist, în cuplu, este deschisă la galeria AnnArt.

Curatoriată de Ilina Schileru, expoziția marchează câteva momente-cheie în tranziția dinspre statutul individual la cel al funcționării într-o celulă binomică, cu tot aparatul de provocări pe care îl aduce cuplul de artiști.

Grupul celor patru, la Muzeul Colecțiilor de Artă

Expoziția „Grupul celor patru (1925 – 1934): Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato” va fi vernisată pe 8 iulie, la ora 18:00, la parterul Muzeului Colecțiilor de Artă (foto).

Este prezentată opera pictorilor Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și a sculptorului Oscar Han începând cu toamna 1925 și până în anul 1935, când au format „Grupul celor patru”. Scopul constituirii acestui grup a fost realizarea unor expoziții anuale conform propriilor direcții de expunere, cu accent „pe acordul unitar coloristic” și o prezentare modernă, „fără canoane și reguli”, într-un spațiu adecvat și dedicat operelor de artă. Gruparea s-a dizolvat de la sine, odată cu moartea lui Ștefan Dimitrescu, în 1933, iar ultima expoziție a avut loc în martie 1934.

Activitatea Grupului celor patru este redată prin aproximativ 100 de lucrări de pictură și sculptură care fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, inclusiv din colecțiile Dona, Zambaccian, Anca, Aznavorian, Sică Alexandrescu, Andronescu Ghica, Pas și Taru.

ICR 20, evenimente la Vila Malaxa

Institutul Cultural Român readuce sediul său din București în circuitul cultural și sărbătorește 20 de ani de la înființare într-un weekend cu evenimente pentru public.

Pe 7 și 8 iulie 2023, la sediul din Aleea Alexandru nr. 38, vor avea loc expoziția de fotografie „O întâmplare cu Jazz”, semnată Mircea Sorin Albuțiu, dedicată coregrafei Miriam Răducanu, dar și proiecții de film, concerte și spectacole. Accesul publicului este liber în Sala Mare a ICR.