Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Registru de artă publică în Regatul Unit – Mii de picturi murale, inclusiv lucrări de Banksy, înregistrate digital
banksy, margate

Registru de artă publică în Regatul Unit – Mii de picturi murale, inclusiv lucrări de Banksy, înregistrate digital

Un registrul de artă publică înfiiințat în Regatul Unit va înregistra digital mai mult de 5.000 de picturi murale, inclusiv lucrări ale lui Banksy. Aceste lucrări vor fi înregistrate, fotografiate și adăugate la baza de date publică gratuită, ca parte a unei inițiative de trei ani a organizației caritabile de educație artistică Art UK.

Între lucrările documentate de cercetători și fotografi voluntari se vor afla picturi, precum și murale sculpturale realizate din beton, cărămidă, lemn, piatră, țiglă și alte materiale.

Unele dintre lucrările celebrului artist stradal Banksy vor fi de asemenea incluse în proiect, potrivit The Art Newspaper. În baza de date Art UK există deja o fotografie a lucrării „Escaping Convict at Reading Gaol”, creată de el în martie 2021, care prezintă un deținut ce coboară pe zid pe cearceafuri legate cu o mașină de scris. În închisoarea din Reading a fost deținut Oscar Wilde, între anii 1895 și 1897, după ce a fost condamnat pentru indecență când relația lui cu Alfred Douglas a fost expusă.

„Clădirile și cartierele de locuințe sunt demolate pentru a face loc unor noi construcții, ceea ce înseamnă că multe picturi murale au fost pierdute. Vom înregistra picturile murale așa cum arată acum, pentru a oferi o evidență în cazul în care acestea vor fi îndepărtate, deteriorate sau vor suferi daune cauzate de vreme”, a transmis Art UK.

Picturile murale realizate de Banksy primesc adesea atenția presei atunci când sunt deteriorate și/ sau îndepărtate, cum ar fi cazul pescărușului de 6 metri din Suffolk, al „Valentine’s Day Mascara” din Margate și al „Morning is Broken” de pe o fermă veche de 500 de ani din Kent, demolată în luna martie a anului trecut.

Grijă deosebită la lucrările din Irlanda de Nord

Picturile murale din Irlanda de Nord vor fi de asemenea înregistrate digital în proiectul Art UK, iar documentarea lor va necesita „o grijă deosebită” având în vedere deceniile de „tulburări violente între comunitățile catolice și protestante, cunoscute sub numele de Troubles”.

Această inițiativă cuprinde diverse programe, inclusiv ateliere de lucru pentru artiști, descrieri audio pentru nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere, trasee ale muralelor, precum și resurse de învățare pentru profesori.

Finanțarea proiectului, care se desfășoară până în decembrie 2026, provine de la National Lottery Heritage Fund, Pilgrim Trust și Historic England.

Foto: „Valentine’s Day Mascara”