Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ FOTO – Portret al lui Enescu, tron regal de la Golești și ceramică de Gumelnița, în blockbusterul „Muzeul pentru tine!”
muzeul pentru tine, mntr, curatorial.ro

REPORTAJ FOTO – Portret al lui Enescu, tron regal de la Golești și ceramică de Gumelnița, în blockbusterul „Muzeul pentru tine!”

Expoziția „Muzeul pentru tine!”, anunțată ca prima de tip „blockbuster” de la noi, impresionează prin eclectism, prin valoarea obiectelor expuse. Mai puțin prin dimensiuni și scenografie, însă spune o poveste.

Prezentarea din Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român îmbină literatura, istoria și istoria naturală cu etnografia și arta plastică.

tron golesti, omul in lanturi, masina de spalat, muzeul pentru tine, mntr, curatorial.ro

Tronul regal, Omul în lanțuri, Mașină de spalat. Credit foto: curatorial.ro

Printre obiectele care atrag atenția la „Muzeul pentru tine!” se află un portret al lui George Enescu realizat de pictorul francez Fernand Cormon, împrumutat de Muzeul Național „George Enescu”, un impresionant peisaj din Baia Mare, semnat Sandor Ziffer, de la Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic” Baia Mare, un tron regal de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, „Omul în lanțuri” de la Muzeul Maramureșului din Sighetul Marmației, o semănătoare de la Muzeul Național al Agriculturii Slobozia, dar și ceramică de Gumelnița.

enescu, muzeul pentru tine, curatorial.ro

Portret George Enescu. Credit foto: curatorial.ro

Muzeele implicate cu piese din colecțiile proprii sunt: Complexul Muzeal Național ASTRA Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, ICEM Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Istorie Turda.

literatura, muzeul pentru tine, mntr, curatorial.ro

Lista este completată de Muzeul Județean Vrancea, Muzeul Golești, Muzeul Dunării de Jos din Călărași, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Maramureșan din Sighetul-Marmației, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Național „George Enescu”, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia-Mare și Ansamblul Muzeal Național „Curtea Domnească” din Târgoviște.

Expoziția „Muzeul pentru tine!”, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România în parteneriat cu MNȚR, este configurată în jurul unui concept curatorial care relaționează, prin analogie cu natura, poveștile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecțiile din toată țara. Poate fi vizitată până pe 31 decembrie 2022.