Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Rețea de falsificatori Banksy, în Spania
falsuri banksy, mossos

Rețea de falsificatori Banksy, în Spania

O rețea care ar fi creat lucrări pe care în mod fals le atribuia lui Banksy și le vindea în întreaga lume cu până la 1.500 de euro bucata a fost anihilată de poliția catalană.

Mossos d’Esquadra au arestat două persoane în orașul Zaragoza, unde se presupune că au fost realizate falsurile, și alte două persoane cu „cunoștințe din lumea artei” suspectate că au pus în vânzare operele, au anunțat autoritățile, potrivit The Guardian.

Este suspectat că rețeaua a vândut unor case de licitații și magazine online din Barcelona, către clienți din Germania, Scoția, Spania și SUA, cel puțin 25 de astfel de lucrări realizate cu vopsea pulverizată pe carton.

Rețeaua a falsificat certificate care pretindeau că lucrările au fost create de Banksy în cadrul proiectului său „Dismaland”, o expoziție temporară care semăna cu un parc tematic sumbru, amenajată în 2015 în Weston-super-Mare, un oraș din apropiere de Bristol, considerat orașul de origine al lui Banksy.

Ancheta, începută în 2023

Poliția a demarat ancheta anul trecut, după ce a detectat vânzarea mai multor lucrări fals atribuite lui Banksy. Autoritățile au descoperit atelierul din Zaragoza în decembrie, unde doi „tineri adepți ai artei urbane a lui Banksy, care aveau probleme economice, au creat lucrările”, se arată într-un comunicat.

Ancheta rămâne deschisă, iar poliția nu a exclus viitor arestări.

Banksy, a cărui identitate nu a fost dezvăluită până în prezent, este faimos pentru desenele sale murale cu teme socio-politice care apar adesea în locuri neașteptate. Lucrările lui, care au fost găsite în locuri din Londra, New York, dar și în Cisiordania și Gaza, au devenit foarte căutate în lumea artei pe care o satirizează.

Foto: captură video Mossos d’Esquadra