Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Rijksmuseum din Amsterdam a început restaurarea pânzei „Rondul de noapte” de Rembrandt

Rijksmuseum din Amsterdam a început restaurarea pânzei „Rondul de noapte” de Rembrandt

Experții de la Rijksmuseum din Amsterdam au început restaurarea celebrului tablou al maestrului olandez Rembrandt, „Rondul de noapte”, prin care vor fi eliminate în special ondulațiile care s-au format pe pânză după schimbarea ramei în anii 1970.

„În ultimii doi ani, am făcut cercetări asupra tabloului, cartografiind fiecare fibră, fiecare pigment al picturii”, a explicat Taco Dibbits, directorul muzeului. „Și acum, vom începe conservarea, restaurarea”, a anunțat el pentru AFP.

Conservatorii au desprins capodopera din perete, o pictură de 3,8 metri înălțime pe 4,5 metri lățime și cu o greutate de 337 de kilograme, pentru a o așeza pe o masă creată pe dimensiunea ei.

În următoarele zile, ei vor vor desprinde pânza de la 1642 din rama originală.

„După un anumit timp, vom vedea că pânza actuală își va pierde deformările”, a explicat Pieter Roelofs, responsabil al Departamentului de Pictură și Sculptură din muzeu.

rondul de noapte2

Experții de la Rijksmuseum

Cadrul din lemn va fi înlocuit de unul din aluminiu care „va putea să mențină o mică presiune asupra picturii cu scopul de a nu se mai umfla”, a indicat Dibbits. Ei vor evalua dacă este necesară o restaurare completă a operei.

Operațiune amplă

Numit „Operațiunea Rondul de noapte”, proiectul de restaurare, care costă mai multe milioane de euro, este o mare premieră. Este vorba despre cea mai vastă și completă muncă de cercetare și de restaurare a capodoperei.

Tabloul „Rondul de noapte”, care înfăţişează o miliţie sub comanda căpitanului Frans Banninck Cocq, a fost creat în trei ani, după ce a fost comandat de garda civilă din Amsterdam pentru o sală de banchet la sediul său Kloveniersdoelen.

Muzeul olandez a început în iulie 2019 o restaurare, care se desfășoară sub privirile publicului.

Pânza este așezată într-o cutie de sticlă în mijlocul galeriei de onoare a muzeului și vizitatorii de la Rijksmuseum – până la 3 milioane pe an în vremuri normale,  675.000 în 2020 – pot observa totul.

Experții care lucrează de doi ani la restaurarea celebrei pânze a lui Rembrandt au descoperit o schiță sub vopseaua care pune în lumină geneza operei. Schița arată în special că Rembrandt a prevăzut inițial să picteze pene pe căștile milițienilor și că a decis să renunțe la o sabie desenată între două personaje principale.

La începutul acestui an, Rijksmuseum din Amsterdam a prezentat o fotografie de 717 pixeli a tabloului „Rondul de noapte”, cea mai mare și mai detaliată a unei opere de artă.

Foto credit: Rijksmuseum