Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Rijksmuseum prezintă noi descoperiri „uluitoare” sub stratul de bază al picturii „The Milkmaid” de Vermeer
the milkmaid 1

Rijksmuseum prezintă noi descoperiri „uluitoare” sub stratul de bază al picturii „The Milkmaid” de Vermeer

În perioada premergătoare expoziției majore dedicate lui Johannes Vermeer, Rijksmuseum a efectuat noi cercetări asupra tabloului „The Milkmaid”.

Tehnologiile avansate au scos la lumină două obiecte pe pânza de renume mondial a lui Vermeer pe care pictorul le-a pictat ulterior: ​​un suport pentru ulcior și un coș de foc. Artistul însuși a pictat mai târziu peste aceste obiecte.

vermeer

Cele mai recente scanări au descoperit, de asemenea, ceea ce este în mod clar o vopsea de bază. Aceste descoperiri oferă indicii cu privire la procesul de lucru al lui Vermeer și a căutării sale de a surprinde atmosfera liniștită care îi caracterizează opera.

Pictura de bază dezvăluie, de asemenea, mai multe despre tehnica lui Vermeer. Rijksmuseum descrie descoperirile drept „uluitoare”, care pun la îndoială faptul că Johannes Vermeer ar fi lucrat încet și meticulos.

S-a presupus mult timp că artistul și-a produs mica sa operă foarte lent, lucrând cu mare precizie. Dar, potrivit unui purtător de cuvânt al muzeului, pictura de bază schițată „arată clar că Vermeer a pictat rapid scena în tonuri deschise și întunecate înainte de a dezvolta detaliile”.

Printre cele mai populare lucrări

„The Milkmaid” (circa 1660), care a fost adus la Rijksmuseum din Amsterdam în 1908, a fost mult timp printre cele mai populare lucrări ale muzeului.

Cercetările despre „The Milkmaid” au fost întreprinse în coordonare cu ceea ce va reprezenta cea mai mare expoziție Vermeer organizată vreodată, care va fi prezentată în perioada 10 februarie – 4 iunie 2023. Aceasta va include 27 dintre cele 35 de tablouri Vermeer autentificate. O retrospectivă anterioară la Galeria Națională de Artă din Washington, DC și la Mauritshuis din Haga în 1995-96 a inclus 23 de picturi.

Credit foto: Rijksmuseum