Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Rubens pierdut mai multe secole, la vânzare
rubens, saint sebastian tended by two angels, circa 1650

Rubens pierdut mai multe secole, la vânzare

Tabloul „Saint Sebastian Tended By Two Angels” al maestrului flamand Peter Paul Rubens va fi scos la licitație la Sotheby’s Londra la începutul lunii iulie, cu o estimare de 7,7 milioane de dolari, potrivit casei de licitații.

Va fi prima dată când tabloul va fi scos la licitație de când a fost confirmat că a fost pictat de Rubens. Când lucrarea a fost vândută ultima dată la licitație, în 2008, la Ivey-Selkirk din St. Louis, pentru 40.000 de dolari, a fost atribuită greșit ca operă a artistului francez Laurent de la Hyre. Acea licitație a atras o atenție considerabilă asupra tabloului misterios și, la scurt timp, cercetătorii l-au identificat ca fiind un Rubens pierdut, potrivit Artnet News.

Timp de secole, s-a crezut că acest tablou este o copie a tabloului „Saint Sebastian Tended By Two Angels” (Sfântul Sebastian îngrijit de îngeri, n.r.), de Rubens, care se află în Galleria Corsini din Roma. Cu toate acestea, odată ce atribuirea a fost corectată, cele două tablouri au fost așezate alături într-o expoziție, în 2021 la Stuttgart, după care cercetătorii au considerat că tabloul odată identificat greșit era de fapt originalul, iar cel din Corsini era o copie.

Pierdut sute de ani prin Europa, reapărut în Statele Unite

Anna Orlando, expert în artă flamandă care a ajutat la stabilirea provenienței piesei, a transmis: „Comparația directă foarte utilă [între cele două] cu ocazia expoziției de la Stuttgart din 2021 pare să dezvăluie calitatea superioară a lucrării aflate în mâini private”. O analiză cu ajutorul razelor X a confirmat ulterior opinia cercetătorilor.

Cercetătorii cred că tabloul a fost inițial comandat de nobilul și comandantul militar genovez Ambrogio Spinola, a cărui familie este una dintre principalele dinastii ale Republicii Genova. După ce pictura a fost realizată la jumătatea anilor 1600, a rămas în familie pentru o perioadă de timp. În cele din urmă, a trecut la un moștenitor Spinola care a avut patru fii, dintre care doi au murit, iar ceilalți doi nu au avut copii. Tabloul a început apoi să fie transmis pe linie descendentă feminină, ceea ce face imposibilă urmărirea lui prin intermediul numelui Spinola. Există un decalaj de 230 de ani pe care cercetătorii s-au străduit să îl umple. Tabloul a reapărut în Missouri în 1963 și a apărut pentru prima dată la licitație în 2008.