Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sarah Lucas, prima câștigătoare a premiului de sculptură de 400.000 de dolari acordat de New Museum
new museum new york, oma

Sarah Lucas, prima câștigătoare a premiului de sculptură de 400.000 de dolari acordat de New Museum

Artista britanică Sarah Lucas a fost desemnată prima câștigătoare a premiului de sculptură de 400.000 de dolari acordat de New Museum din New York.

Muzeul va acorda la fiecare doi ani Premiul Hostetler/Wrigley pentru Sculptură. Acesta va avea ca destinatare cinci artiste, în decursul a 10 ani. Câştigătoarele vor crea o sculptură pentru piaţa muzeului care urmează să fie inaugurată.

Fiecare grant este de 400.000 de dolari, care reprezintă onorariul artistei și costuri pentru producţia şi instalarea operei respective.

Arta feministă ce pune la îndoială normele sexuale

Sarah Lucas (n. 1962, Londra) este cunoscută pentru arta feministă care pune la îndoială normele sexuale și subminează structurile patriarhale. Făcând parte din generația Young British Artists, care a apărut în anii ’90, Lucas intenționează adesea să șocheze cu sculpturile sale, producând obiecte care par a fi părți ale corpului sau organe genitale.

În 2018, a fost ea însăși subiectul unei expoziții ample la New Museum.  Instituția a dezvăluit puține lucruri despre opera de artă pe care Lucas o va produce acum, în afară de faptul că se va intitula „Venus Victoria”.

Lucrarea va fi expusă în piațeta muzeului de pe strada Bowery, odată cu inaugurarea unui corp ce va extinde clădirea – proiectat de OMA / Shohei Shigematsu și Rem Koolhaas. Data urmează să fie anunțată.

Artiștii Teresita Fernández, Joan Jonas, Julie Mehretu, Cindy Sherman și Kiki Smith au făcut parte din juriul care a ales-o pe Lucas drept câștigătoare. Într-un comunicat, juriul a transmis: „Am ales propunerea lui Sarah Lucas pentru exuberanța, vitalitatea și ireverența sa. Colorată, plină de umor și radical de veselă, propunerea lui Lucas imaginează un monument neconvențional – un monument «nemonumental» – care celebrează femeile care își revendică spațiul în viața publică. Titlul «Venus Victoria» este pur și simplu de bun augur”.