Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sotheby’s scoate la licitație luna aceasta un Monet din seria „Nuferilor”
nuferi monet

Sotheby’s scoate la licitație luna aceasta un Monet din seria „Nuferilor”

În condițiile în care pe piața de artă există o cerere mare pentru operele lui Claude Monet, Sotheby’s scoate la vânzare luna aceasta o lucrare de dimensiuni mari din seria „Nuferilor” a pictorului impresionist, scrie artnews.com.

Această lucrare, intitulată „Coin Le Bassin aux Nymphéas” (1918), va fi licitată pe 16 noiembrie, la New York, unde se așteaptă să atingă peste 40 de milioane de dolari.

Monet a terminat opera în ultimii zece ani ai vieții. Este inspirită din grădina artistului de la Giverny.

„Coin Le Bassin aux Nymphéas” face parte dintr-o serie de lucrări create în ultima parte a vieții care au stabilit prețuri de top la licitațiile din ultimii ani. O altă lucrare din serie a fost vândută de Christie’s în 2008 pentru 40,9 milioane de lire sterline (80,5 milioane de dolari), operă din colecția filantropilor americani Irwin și Xenia Miller.

În 2018, un peisaj cu nuferi din colecția David Rockefeller a fost adjudecat la Christie’s pentru 84 de milioane de dolari. În mai 2021, Sotheby’s a vândut „Le Bassin aux nymphéas” al lui Monet contra sumei de 70,4 milioane de dolari.

Lucrarea „Meules” (1890) de Claude Monet a fost cumpărată de mogulul german Hasso Plattner la Sotheby’s în mai 2019 cu 110 milioane de dolari, după ce s-a aflat 35 de ani în mâinile unui particular.

Nu este prima dată când tabloul „Coin Le Bassin aux Nymphéas apare într-o sesiune de vânzări.

Vânzătorul american a achiziționat lucrarea acum 24 de ani, în cadrul unei sesiuni dedicate artei impresioniste și moderne de la Christie’s, pentru 6,7 milioane de dolari, după ce fusese estimată la 4 milioane de dolari. Colecționarul a împrumutat-o recent pentru o expoziție dedicată artistului francez care a fost itinerată la Muzeul de Artă din Denver și la Muzeul Barberini din Potsdam, Germania.

Foto credit: Sotheby’s