Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Statuia militantului care a schimbat cursul istoriei protestelor în Londra, instalată în sudul capitalei britanice
defiant… brian haw de amanda ward. foto amanda ward

Statuia militantului care a schimbat cursul istoriei protestelor în Londra, instalată în sudul capitalei britanice

O statuie a militantului pentru pace Brian Haw, care a petrecut 10 ani campând în fața Palatului Westminster, va fi instalată în sudul Londrei, după o campanie de strângere de fonduri susținută de personalități ca actorul Mark Rylance și muzicianul Brian Eno.

Macheta din bronz, intitulată „Defiant”, înaltă de 72 cm, va fi amplasată pe un soclu vizavi de tunurile mari ale Imperial War Museum din Lambeth. Aceasta îl înfățișează pe Haw spre sfârșitul vieții sale, la vârsta de 60 de ani, când se deplasa în cârje – sprijinit, dar sfidător.

Statuia a fost realizată de sculptorița Amanda Ward.

Brian Haw, care a murit în 2011 din cauza unui cancer pulmonar, a fost o prezență fixă în Westminster din 2001, când a început să protesteze față de politica externe a Regatului Unit și a SUA.

Tâmplarul, tată a șapte copii, și-a părăsit casa din Redditch și s-a îndreptat spre Londra pentru a protesta față de sancțiunile economice împotriva Irakului. Pe 15 februarie 2003, când au avut loc proteste în întreaga lume față de iminentul război din Irak, mai mult de un milion de oameni au mărșăluit pentru pace în Londra. Oameni din peste 600 de orașe și-au exprimat opoziția față de conflictul armat. A fost descris de cercetătorii mișcărilor sociale ca fiind „cel mai mare eveniment de protest din istoria omenirii”.

De-a lungul deceniului, Brian Haw a fost acuzat că a campat ilegal pe iarbă, că a blocat trotuarul, că i-a deranjat pe deputați strigând la megafon și că a încălcat interdicția de a protesta fără autorizație. El a fost arestat în numeroase rânduri.

O mare parte din arhiva lui Brian Haw este formată din materiale confiscate de poliție în 2008 și păstrate, ca probe, până după moartea sa, în 2011. În anul următor, familia lui a donat materialele către Museum of London.