Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
SUA au returnat Irakului o tăbliţă şi o prismă cu scriere cuneiformă, vechi de 4.000 de ani

SUA au returnat Irakului o tăbliţă şi o prismă cu scriere cuneiformă, vechi de 4.000 de ani

Potrivit The Smithsonian Magazine, care citează Los Angeles Times, obiectele au fost transmise reprezentanţilor Consulatului Irakului din Los Angeles. Cele două piese au fost recuperate de către poliţia de frontieră americană – Immigration and Customs Enforcement (ICE).

Primul obiect care a atras atenţia autorităţilor a fost tăbliţa de piatră, care a fost cumpărată de către un american în iulie 2020. Aceasta a fost confiscată de personalul de la vamă atunci când a ajuns în SUA din Marea Britanie, fără documente justificative. Specialiştii s-au consultat cu forţele de ordine şi au ajuns la concluzia că tăbliţa a fost furată de pe teritoriul Irakului de azi, în secolul XX.

Prisma a fost descoperită într-un depozit. Proprietarul intenţiona să doneze obiectul antic, dar nu avea documentaţia necesară, aşa că galeria implicată a cedat prisma celor de la ICE.

Un expert în literatura sumeriană a afirmat că respectiva prismă datează din perioada babiloniană veche (2.000 î.e.n. – 1.600 î.e.n.) şi a mărturisit că mai ştie de existenţa a două asemenea obiecte: o prismă este la Universitatea Yale iar despre alta se crede că a dispărut.

Pentru că au colaborat cu autorităţile, reprezentanţii galeriei din Los Angeles şi persoanele care au tranzacţionat tăbliţa de piatră nu vor fi acţionate în justiţie.

Potrivit Los Angeles Times, cei de la consulat vor trimite obiectele către ministerul irakian al Culturii care, la rândul său, le va transmite unui muzeu.

Credit foto: ICE via Smithsonian Magazine