Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tăbliţa pe care este scrisă o parte din Epopeea lui Ghilgameş va fi returnată Irak-ului

Tăbliţa pe care este scrisă o parte din Epopeea lui Ghilgameş va fi returnată Irak-ului

Tăbliţa de piatră, veche de 3.600 de ani, pe care este scrisă o parte din Epopeea lui Ghilgameş, va fi returnată de către SUA Irak-ului, ţară din care a fost luată, în 1991, arată The Guardian.

Textul de pe tăbliţă conţine o parte a poemului sumerian, unul dintre cele mai cunoscute texte religioase . Se pare că obiectul a fost luat din Irak în 1991 şi a fost adus “în mod fraudulos” în Statele Unite ale Americii, potrivit UNESCO. De acolo, a fost achiziţionat de către Hobby Lobby şi expus într-un muzeu cu artefacte religioase, în 2014 iar ulterior a fost confiscat de Ministerul Justiţiei american, în 2019.

Ceremonia predării va avea loc pe 23 septembrie, la Smithsonian Institution din Washington D.C..

“Această restituire extraordinară este o victorie grozavă asupra celor care mutilează patrimoniul şi apoi fac trafic cu el, pentru a finanţa violenţa şi terorismul”, a afirmat directoarea UNESCO,  Audrey Azoulay. Potrivit ei, acest gest va ajuta poporul irakian să se conecteze mai intens cu propria istorie.