Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Țările de Jos vor returna, inclusiv din colecția Rijksmuseum, sute de obiecte jefuite din străinătate
Rijksmuseum

Țările de Jos vor returna, inclusiv din colecția Rijksmuseum, sute de obiecte jefuite din străinătate

Guvernul olandez a anunțat că a dispus returnarea, inclusiv din colecția Rijksmuseum, a 478 de obiecte furate în trecut din Indonezia și Sri Lanka. Șase dintre obiecte provin de la muzeul din Amsterdam, ceea ce marchează prima repatriere de artefacte coloniale de către instituție.

Gunay Uslu, secretarul de stat olandez pentru Cultură și mass-media, a decis să repatrieze obiectele în urma mai multor solicitări primite din partea Indoneziei, Sri Lanka și Nigeria. Printre obiecte se numără 335 de artefacte care alcătuiesc „comoara Lombok”, o colecție de artă modernă din Bali, colecția Pita Maha și tunul din secolul al XVIII-lea din Kandy, care e posibil să fi fost folosit în ceremoniile de întâmpinare a vizitatorilor regali.

Prima repatriere făcută de Rijksmuseum

Cele mai multe dintre artefacte provin din colecțiile Muzeului Național al Culturilor Lumii, iar șase obiecte din Sri Lanka sunt deținute în prezent de Rijksmuseum. De când a început să cerceteze proveniența obiectelor din colecție, în 2017, aceasta este prima repatriere de artefacte coloniale făcută de Rijksmuseum.

„Apreciem decizia secretarului de stat și considerăm această restituire ca un pas pozitiv în cooperarea cu Sri Lanka. Relația și schimburile de cunoștințe construite între cele două națiuni în domeniul cercetării și al istoriei comune constituie o bază solidă pentru viitor”, a transmis Taco Dibbits, directorul general al Rijksmuseum, într-un comunicat citat de Art Newspaper.

În urma unui raport din 2020 al Consiliului olandez pentru Cultură, a fost sugerat că țara ar trebui să returneze artefactele luate sub autoritatea sa colonială sau să ofere compensații financiare.

Pe 10 iulie 2023 va avea loc, la Muzeul Volkenkunde din Leiden, o ceremonie de predare-primire a artefactelor către Muzeul Național al Indoneziei din Jakarta.