Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Trei sculpturi furate din vechea cetate Palmyra, returnate Siriei

Trei sculpturi furate din vechea cetate Palmyra, returnate Siriei

Trei sculpturi furate din vechea cetate Palmyra și confiscate de vameșii elvețieni în portul liber din Geneva au fost returnate misiunii permanente a Siriei la Națiunile Unite, potrivit The Art Newspaper.

Sculpturile ce datează din al doilea și al treilea secol au fost introduse ilegal în Elveția în 2009 sau 2010, înainte de izbucnirea războiului din Siria. Vameșii le-au descoperit, împreună cu o piesă furată din Libia și alte cinci din Yemen, în timpul unui control de rutină în 2013.

Cele nouă antichități au fost expuse la Musée d’art et d’histoire din Geneva în 2017 pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la pagubele cauzate de comerțul ilegal cu antichități și la instrumentele legale disponibile pentru combaterea acestuia.

Artefactele din Palmyra sunt două reliefuri funerare din calcar și capul unui preot, care a fost grav avariat de jefuitorii care l-au scos de pe șantier.

Siria a cerut cele trei sculpturi din Palmyra la Tribunalul de la Geneva în 2020 și acestea au fost restituite ambasadorului sirian la Națiunile Unite pe 18 noiembrie, potrivit unui comunicat al guvernului sirian și al Musée d’art et d’histoire. Au fost depozitate la muzeu pentru a fi păstrate și în cele din urmă se vor întoarce în Siria.

Palmyra a fost înscrisă în lista Patrimoniului Mondial al UNESCO în 1980 și se află pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol din 2013. A suferit daune grave din cauza grupării Stat islamic în 2015.