Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nefertiti, pe Insula Muzeelor din Berlin
bust nefertiti neues museum

Nefertiti, pe Insula Muzeelor din Berlin

Știați că… unul dintre cele cinci muzee de pe Insula Muzeelor din Berlin, sit inclus în Patrimoniul mondial UNESCO, găzduiește bustul de renume mondial al lui Nefertiti, care are o vechime de 3.000 de ani?

Ansamblu unic de clădiri în Spreeinsel, în inima Berlinului, Insula Muzeelor cuprinde cinci mari muzee construite în timpul domniei prusace, precum și o clădire pentru recepții și expoziții, James Simon Gallery (denumită în semn de omagiu pentru reputatul colecționar, protector al Insulei), deschisă în 2019.

Statutul de Patrimoniu mondial UNESCO a fost primit în 1999, când a fost adoptat și un plan general al Insulei Muzeelor. Nucleul acestuia este o legătură subterană, Promenada Arheologică, care va fi construită între patru dintre clădiri și va găzdui importante obiecte din colecțiile de artă.

Insula cuprinde Pergamon Museum, Bode Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie și Altes Museum.

Faimosul bust al reginei Nefertiti se află în Neues Museum, într-o încăpere specială, octogonală, de sub cupola nordică. James Simon a fost cel care l-a donat.

Bustul pictat, descoperit în 1912, este considerat de specialiști că a fost realizat în jurul anului 1340 î.e.n.

Altes Museum (Muzeul Vechi) se află în Lustgarten, opus Catedralei din Berlin și noului Humboldt Forum. El a fost inaugurat în 1830 și găzduiește colecții importante. Pe parcursul a 100 de ani, au fost construite și celelalte muzee pe insulă. La finalul anilor 1870, spațiul a primit numele de Insula Muzeelor.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și aceste clădiri au fost afectate, iar reconstrucția lor a durat mai multe decenii, însă odată cu planul din 1999 a fost finalizată.