Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primul artist expus în timpul vieții la Luvru
le gueridon rouge

Primul artist expus în timpul vieții la Luvru

Știați că… primul artist expus în timpul vieții la Luvru și căruia muzeul parizian i-a cerut ulterior să picteze trei tavane din spațiul care găzduia colecția etruscă a fost Georges Braque?

În 1961, la vârsta de 79 de ani, el a avut privilegiul de a fi primul artist în viață care a expus solo în Muzeul Luvru. Expoziția s-a numit „L’Atelier de Braque”.

atelierul lui braque, luvru

Georges Braque, născut în 1882, a petrecut ultimele decenii din viață în Varengeville (Franța), iar la moartea lui, în 1963, au fost organizate funeralii de stat. Este înmormântat pe un deal din Varengeville, alături de artiștii Paul Nelson și Jean-Francis Auburtin.

Braque s-a pregătit să fie pictor și decorator cu tatăl lui, care avea aceeași îndeletnicire. A luptat în Primul Război Mondial, fapt care și-a pus amprenta pe viața și creația sa. A fost prieten apropiat al lui Pablo Picasso, iar cei doi au pus bazele Cubismului.

Înainte de asta, Braque crea în stilul Impresionist și a contribuit la Fovism, care a debutat în 1905 mulțumită lui Henri Matisse și Andre Derain.

Prima expoziție personală a lui Georges Braque a fost găzduită de galeria lui Daniel-Henry Kahnweiler în 1908.

Braque lăsa uneori ani buni o lucrare neterminată. Este cazul „Le Gueridon Rouge”, pe care a început să o picteze în 1930 și a finalizat-o în 1952.