Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un colecționar brazilian dă în judecată Institutul de Arte din Detroit pentru a obține o pictură Van Gogh
une liseuse de romans

Un colecționar brazilian dă în judecată Institutul de Arte din Detroit pentru a obține o pictură Van Gogh

Un colecționar brazilian a intentat o acțiune juridică împotriva Institutului de Arte din Detroit (DIA), susținând că un tablou semnat de Van Gogh pe care încercase să-l găsească de ani de zile se află în prezent la muzeu, într-o expoziţie de succes dedicată artistului.

Colecționarul Gustavo Soter susține că „Une liseuse de romans” (1888) valorează mai mult de 5 milioane de dolari. Este prezentat în „Van Gogh in America”, o expoziție care aduce un omagiu reputației DIA ca primul muzeu din SUA care a achiziționat o lucrare a artistului. În această expoziţie, textul explicativ pentru „Une liseuse de romans” spune că este deținut de o colecție privată din São Paulo.

Societatea cu răspundere limitată a lui Soter, cu sediul în Miami, Brokerarte Capital Partners, LLC, a intentat acțiunea în numele său la Curtea Districtului de Est din Michigan. Detroit News a scris pentru prima dată despre proces.

Potrivit documentelor depuse în instanţă, în 2017, Soter a cumpărat tabloul pentru 3,7 milioane de dolari de la Torrealba Holdings, Ltd., o companie deținută de Goncalo Borges Torrealba.

Valoarea picturii s-a depreciat

Valoarea picturii s-a depreciat de-a lungul anilor. Cu șapte ani mai devreme, în 2010, „Une liseuse de romans” se vânduse la o licitație Christie’s pentru 3,1 milioane de dolari. Cu cinci ani înainte, în 2005, tot la Christie’s, tabloul s-a vândut cu 4,3 milioane de dolari. În 2003, fusese cumpărat cu un preţ mult mai mare.

Alte picturi ale lui Van Gogh s-au vândut la licitații pentru sume mult mai mari – o operă a stabilit un record al artistului într-o vânzare recentă a colecției lui Paul Allen, când a fost adjudecată la 117 milioane de dolari.

Lucrarea de la DIA a apărut în expoziţiile de succes anterioare dedicate pictorului olandez desfășurate la Muzeul de Artă Modernă din New York, Galeria Națională de Artă din Washington, D.C. și Institutul de Artă din Chicago.

Odată ce vânzarea lui Soter a fost finalizată, pictura a fost transferată unei terțe părți. Soter „nu a transferat niciodată titlul sau vreun interes asupra lucrării acestei terțe părți”, se arată în documente.

Soter încearcă acum să împiedice DIA să transfere lucrarea odată ce expoziţia „Van Gogh în America” se încheie pe 22 ianuarie pentru a-i  permite să intre în posesia tabloului.