Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un comerciant ucrainean de artă găsit vinovat pentru furtul unui tablou de 1,3 milioane de lire sterline de Paul Signac dintr-un muzeu francez
paul signac

Un comerciant ucrainean de artă găsit vinovat pentru furtul unui tablou de 1,3 milioane de lire sterline de Paul Signac dintr-un muzeu francez

Vadim Huzhva a primit cinci ani de închisoare pentru furtul din 2018 a patru tablouri în Franţa, inclusiv un Renoir.

Marți, 31 ianuarie 2023, un judecător francez l-a condamnat pe comerciantul de artă ucrainean Vadim Huzhva, în vârstă de 64 de ani, la cinci ani de închisoare pentru că a orchestrat furtul unui tablou de Paul Signac în valoare de 1,3 milioane de lire sterline, precum și alte patru lucrări și o carte rară din muzeele și casele de licitație franceze. El a fost, de asemenea, obligat să plătească despăgubiri de aproape 300.000 de euro, scrie The Art Newspaper.

În 2018, opera de artă a impresionistului francez, intitulată „Le Port de La Rochelle” (1915), a dispărut în mod misterios din rama sa de la Musée de Beaux-Arts din Nancy, nord-estul Franței. Ulterior, anchetatorii au descoperit că trei bărbați au scos pânza folosind un tăietor de cutii înainte de a o rula, ascunzând-o sub o haină de ploaie și ieșind din muzeu în plină zi.

Ascuns într-un dulap la Kiev

François Pérain, procurorul din Nancy, a spus că infracțiunea „nesofisticată” a luat pe toată lumea prin surprindere: „A fost atât de simplu… Au acționat cu fețele descoperite, au intrat pe intrarea principală și au ieșit pe aceeași ușă”.

Urma picturii s-a pierdut până când, un an mai târziu, a apărut la Kiev, când poliția locală a percheziționat casa unui suspect legat de un caz de omor, care le-a spus că era ascunsă într-un dulap. Bărbatul a informat autoritățile că Huzhna – care la acea vreme se afla într-o închisoare austriacă pentru că a furat un tablou Pierre-Auguste Renoir din Viena în 2018 – a avut inițiativa furtului. La eliberare, Huzhna a fost extrădat în Franța în 2020, iar „Le Port de La Rochelle” a fost returnat la Musée de Beaux-Arts.

Suspectul ucrainean de crimă, care se află într-o închisoare din Kiev, a fost condamnat în lipsă de către instanța franceză la trei ani de închisoare pentru rolul său de complice în cazul Signac.

Huzhna a pledat luni nevinovat, spunând procurorilor francezi că nu au probe împotriva lui.

În timpul procesului, el a fost găsit vinovat și că a furat o carte rară și alte patru opere de artă de la case de licitații din Franța, între 2017 și 2018, inclusiv picturi de Eugène Boudin, Galien-Laloue, Giorgio De Chirico și alta de Renoir. Lucrările încă nu au fost găsite.

Un alt complice de sex masculin, identificat după telefonul confiscat al lui Huzhva atunci când a fost arestat la Viena, care este în prezent închis în Ucraina, a fost judecat în lipsă și a primit o pedeapsă de trei ani, în timp ce o a patra femeie suspectă rămâne neidentificată.

Foto credit: „Le Port de la Rochelle”, Paul Signac, Musée de Beaux-Arts Nancy