Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un exemplar al „Gânditorului” de Rodin va fi vândut la Paris
penseur

Un exemplar al „Gânditorului” de Rodin va fi vândut la Paris

Un „Penseur/ Gânditor” în bronz de Auguste Rodin (1840-1917), operă emblematică a celebrului sculptor francez dorită de colecționari, va fi scoasă la vânzare la Christie’s din Paris, pe 30 iunie, a anunțat casa de vânzări. Exemplarul, estimat între 9 și 14 milioane de euro, a fost turnat în jurul anului 1928 de turnătoria Alexis Rudier. Ofertele ar putea atinge cote maxime.

Până la 14 milioane de euro

Aproximativ patruzeci de exemplare ale celebrului „Gânditor” – un bărbat așezat într-o atitudine de reflectare cu chipul sprijinit în mâna dreaptă – au fost realizate în timpul vieții sculptorului și până în 1969.

Exemplarul pus în vânzare la Paris, are patina neagră și maro, numit „Taille de la porte”. A fost turnat în jurul anului 1928 de turnătoria Alexis Rudier, cunoscută pentru crearea unora dintre cele mai celebre opere ale lui Rodin.

El face parte dintr-o colecție privată intitulată „Le Grand Style” ce provine dintr-un apartament parizian creat de celebrul decorator Alberto Pinto și care va fi pus în vânzare integral la aceeași dată de către casa Christie’s.

Operă simbol de Rodin

Create de Rodin către 1880 ca parte integrantă a Portes de l’Enfer după opera lui Dante, „Gânditorul” a devenit o operă autonomă din 1904, data la care a fost expus pentru prima dată la Salon de Paris.

Muzeul Rodin a preluat ediția după moartea sculptorului (1917) pentru a avea 26 de exemplare realizate postum de mai multe turnătorii, în două perioade succesive: 1919-1945 și 1954-1969.

La fel ca „Mona Lisa” lui Leonardo da Vinci, „Nașterea lui Venus” a lui Botticelli sau „Țipătul” lui Edward Munch, „Gânditorul” de Rodin este una dintre cele mai cunoscute lucrări din istoria artei.

Ea este expusă în versiunea sa monumentală la Universitatea Columbia din New York, în fața Palais de la Légion d’Honneur din San Francisco sau la Muzeul Ca’Pesaro din Veneția.

„Gânditorul” în turneu international înainte de vânzare

Statuia care va fi pusă în vânzare la Christie’s Paris va face obiectul unui turneu mondial, începând de vineri, 8 aprilie, și va fi expusă în special la New York și Hong Kong, înainte de a fi prezentată la Paris din 23 iunie.

Cel mai recent record stabilit la licitație de un „Gânditor” al lui Rodin se ridică la 15,2 milioane de dolari, în 2013, la Sotheby’s din New York, potrivit artnet.

Credit foto: Muzeul Rodin