Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  UNESCO revizuiește planul de restaurare a complexului Moscheea Al-Nuri, după descoperirea unei săli subterane de rugăciune
mosul, unesco

UNESCO revizuiește planul de restaurare a complexului Moscheea Al-Nuri, după descoperirea unei săli subterane de rugăciune

O antică sală de rugăciune a fost descoperită sub Moscheea Al-Nuri din orașul irakian Mosul, UNESCO văzându-se nevoită să își revizuiască planul de restaurare a monumentului grav afectat de atacurile organizației Stat Islamic.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură reconstruiește complexul în parteneriat cu guvernul Emiratelor Arabe Unite, proiectul de design fiind selectat în urma unei competiții internaționale.

În timpul săpăturilor, o echipă de arheologi și lucrători locali a găsit goluri în fundația moscheii care au dus către patru încăperi despre care se crede că au fost folosite pentru adulație sau ritualul de spălare înainte de rugăciuni. Săpăturile au dus și la descoperirea mai multor artefacte, inclusiv fragmente de vase din ceramică, monede și pietre sculptate.

„Aceste încăperi care datează din timpul erei Atabeg din secolul 12 erau complet îngropate și nu erau menționate în sursele și cărțile istorice”, a spus Khaireddine Nasser, director al departamentului de Antichități și Patrimoniu din Nineveh, citează artews.com.

Restaurarea moscheii este parte din inițiativa „Revive the Spirit of Mosul” a UNESCO, efort de a repara daunele provocate de Isis în timpul celor trei ani de ocupație a orașului.

Printre clădirile religioase și emblemele culturale distruse sau prădate se numără Muzeul Mosul, biblioteca orașului și Mormântul lui Nebi Yunis, unde se presupune că se află rămășițele profetului Iona.

Proiectul noului complex Al-Nuri, conceput de egipteni

O echipă de arhitecți egipteni a fost selectată în luna aprilie a anului trecut de către un juriu internațional să conducă proiectul de restaurare a complexului Al-Nuri.

Proiectul câștigător, „Courtyards Dialogue”, include mai multe spații publice deschise integrate structurii contemporane, care a fost construită în anii 1940.

Arhitectura noului complex, care cuprinde o unitate educațională, un muzeu de artă și un centru comunitar, este inspirată de casele în stil otoman, care utilizează alabastru, sticlă și cărămidă perforată.

Piațeta principală din afara camerei de rugăciune, cel mai mare spațiu public din oraș, era planificat să cuprindă corturi din pânză, fântâni și spații verzi.

Acum, echipa de arhitecți revizuiește conceptul pentru a include nou descoperitul spațiu din subteran.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis într-un comunicat: „Reconstrucția complexului Moscheii Al-Nuri, sit istoric care este parte din istoria și structura Mosul, va fi un punct de reper în procesul avansării reconcilierii orașului sfâșiat de război și a coeziunii sociale. Siturile de patrimoniu și monumentele istorice sunt importanți catalizatori pentru sentimentul de apartenență al oamenilor, de comunitate și de identitate”.

Credit foto: UNESCO