Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vânzarea unei măști africane rare a fost aprobată de justiţia franceză
masca ngil 1

Vânzarea unei măști africane rare a fost aprobată de justiţia franceză

Licitația în valoare de 4,2 milioane de euro a unei măști africane sculptate rare, cumpărată inițial cu 150 de euro de un comerciant de ocazie de la un cuplu de octogenari, a fost confirmată de justiția franceză, care a decis că nu a existat nicio înșelăciune.

Guvernul gabonez, care a intervenit în cadrul audierii de la sfârșitul lunii octombrie pentru a cere anularea vânzării măștii și restituirea acestui bun cultural, a fost de asemenea respins de tribunalul din Ales (Gard).

Instanța a considerat că proprietarii inițiali ai măștii, un grefier pensionar în vârstă de 88 de ani și soția sa de 81 de ani, care au apelat la un comerciant pentru a scăpa de vechiturile pe care le adunaseră în casa lor de vacanță din regiunea Gard în septembrie 2021, „nu au dat dovadă de diligență în evaluarea valorii istorice și artistice juste a bunului”.

Printre aceste obiecte aparent fără valoare se afla o mască sculptată în lemn care a aparținut unui fost guvernator colonial din Africa, pe care au vândut-o în cele din urmă pentru 150 de euro, alături de sulițe, un cuțit de circumcizie, burdufuri și instrumente muzicale.

Doar 10 exemplare existente

În cadrul unei licitații organizate la Montpellier (sudul Franței) în martie 2022, această „mască extrem de rară din secolul al XIX-lea, apanajul unei societăți secrete a poporului Fang din Gabon”, din care mai există doar aproximativ zece exemplare în lume, a fost vândută cu 4,2 milioane de euro, fără taxe, unui cumpărător anonim, ceea ce reprezintă practic un record pentru un obiect de acest tip.

În catalogul licitației de la Montpellier se precizează că acest obiect rar a fost „colectat în jurul anului 1917, în circumstanțe necunoscute, de către guvernatorul colonial francez René-Victor Edward Maurice Fournier (1873-1931), probabil în timpul unui turneu în Gabon”.

Cuplul de octogenari a cerut instanțelor de judecată anularea vânzării măștii „din cauza erorii făcute cu privire la autenticitatea acesteia”, eroare care „a viciat consimțământul lor”. De asemenea, au considerat că negustorul i-a înșelat, întrucât „nu ignora valoarea reală a măștii sau, cel puțin, avea îndoieli cu privire la aceasta”. Ca dovadă, acesta ar fi dispus rapid efectuarea unor expertize după cumpărare.

În replică, instanța a declarat că „neglijența și neglijența lor ușoară caracterizează caracterul impardonabil” al cererii reclamanților și că, prin urmare, nu a admis cererea acestora de anulare a vânzării sau de recuperare a sumei plătite de cumpărătorul final.

„Neglijenţa” vânzătorilor

„Clienții mei au căzut de pe scaune”, a declarat Frédéric Mansat-Jaffré, avocatul cuplului, care nu exclude un recurs: „Prin această decizie, instanța a creat un nou corp de jurisprudență, (…) o obligație de informare. Dumneavoastră, eu, toți indivizii vor trebui acum să se informeze la un profesionist înainte de a merge la un alt profesionist…”.

În decizia sa, instanța a constatat, de asemenea, că nu s-a dovedit că dealerul, „ (…) avea cunoștință de valoarea singulară a măștii vândute înainte de vânzare”. Acesta „nu avea cunoștințe specifice despre arta africană”, a adăugat instanța.

După ce a obținut estimări inițiale care evaluau masca între 100 și 600 de euro, comerciantul de ocazie a contactat Hotel des ventes de Montpellier (sudul Franței) cu ocazia unei vânzări de artă africană. La momentul respectiv, analizele aprofundate au permis datarea și evaluarea măștii Fang din secolul al XIX-lea la o valoare cuprinsă între 300.000 și 400.000 de euro.

„Legea a fost aplicată în mod corect”, a declarat Patriciat Pijot, avocatul comerciantului de ocazie: „Argumentul asupra căruia am insistat în timpul audierii a fost ascultat. Persoanele care cunoșteau cel mai bine valoarea măștii erau vânzătorii, pentru că aveau obiectul de mult timp”.

În cadrul audierii, comerciantul a negat orice intenție de fraudă. Ca dovadă a onestității sale, a subliniat avocatul său, el s-a oferit chiar să plătească cuplului 300.000 de euro, suma reprezentând prețul inițial al licitatorilor.

Un memorandum de înțelegere în acest sens ar fi trebuit să fie semnat la sfârșitul lunii aprilie 2022. Dar, amintește instanța, acesta a eșuat în fața opoziției copiilor cuplului.