Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Un comerciant de ocazie a vândut cu 4,2 milioane de euro o mască africană cumpărată cu 150 de euro
masca africana

Un comerciant de ocazie a vândut cu 4,2 milioane de euro o mască africană cumpărată cu 150 de euro

Un cuplu de pensionari din sudul Franței s-a adresat instanței pentru a obține anularea vânzării unei măști centrafricane care le-a aparținut și care a fost ulterior revândută cu peste patru milioane de euro de către un comerciant de ocazie pentru 150 de euro.

„Trebuie să dai dovadă de un pic de bună credință și de onestitate. Clienții mei nu ar fi vândut niciodată masca la acel preț dacă ar fi știut că este o piesă foarte rară”, a declarat avocatul lor, Frédéric Mansat Jaffré, pentru AFP.

Cazul va fi judecat pe 31 octombrie în fața tribunalului din Alès (Gard), a cărui decizie este așteptată până la sfârșitul anului.

În septembrie 2021, cuplul din Eure-et-Loir, acum în vârstă de 88 și 81 de ani, a apelat la un comerciant de obiecte second-hand pentru a scăpa de obiectele pe care doreau să le vândă din casa lor de vacanță din regiunea Gard din Franța, a declarat avocatul. Aceștia i-au vândut o mască sculptată în lemn care a aparținut bunicului, fost guvernator colonial în Africa, pentru 150 de euro.

Șase luni mai târziu, în timp ce citeau ziarul, cei doi soți au descoperit că „o mască foarte rară din secolul al XIX-lea, apanajul unei societăți secrete a poporului Fang din Gabon”, se vindea două zile mai târziu la Montpellier.

Estetica măștii, inspirație pentru Modigliani și Picasso

Fotografia a confirmat că era într-adevăr masca lor străveche, a cărei estetică i-a inspirat pe pictori precum Modigliani și Picasso și din care au mai rămas doar o duzină în lume. În catalogul licitației se precizează că masca a fost „colectată în jurul anului 1917, în circumstanțe necunoscute, de către guvernatorul colonial francez René-Victor Edward Maurice Fournier (1873-1931), probabil în timpul unui turneu în Gabon”.

La vânzarea din 26 martie 2022, masca a fost adjudecată cu 4,2 milioane de euro, fără taxe, un preț aproape record pentru un obiect de acest tip, în ciuda protestelor gabonezilor din sală care au cerut „restituirea” ei în țara de origine. Comerciantul de ocazie a oferit suma de 300.000 de euro pensionarilor, care „nu au văzut niciodată cecul”, a declarat pentru AFP avocatul lor.

Tribunalul din Alès ar putea decide o împărțire mai echitabilă a veniturilor din vânzare, a precizat el. Între timp, conturile bancare ale dealerului de mașini de ocazie rămân înghețate, așa cum a decis Curtea de Apel din Nîmes.

Foto credit: www.gazette-drouot.com