Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vânzarea unui portret semnat Bacon, eșec la Sotheby’s
francis bacon portrait of george dyer crouching

Vânzarea unui portret semnat Bacon, eșec la Sotheby’s

„Portrait of George Dyer Crouching”, portret monumental pictat de Francis Bacon în 1966, a fost licitat în 13 mai la Sotheby’s New York cu o estimare maximă de 50 milioane dolari, însă lucrarea a obținut puțin peste jumătate din această sumă.

Primul portret unic la scară mare al iubitului lui Bacon și primul portret monumental pe un singur panou al lui Dyer care apare la licitație în ultimul deceniu a fost cel mai scump lot din licitație. Lucrarea se afla în aceeași colecție de 54 de ani, iar acum a fost vândută pentru 27,7 milioane de dolari.

George Dyer i-a servit drept muză lui Bacon pentru mai mult de 40 de tablouri. „Portrait of George Dyer Crouching” a inaugurat o serie de zece portrete în mărime naturală ale iubitului lui Bacon, realizate între 1966 și 1968. Au rămas doar nouă, după ce unul a fost distrus într-un incendiu în 1979.

Sotheby’s a dat startul licitațiilor de la New York din această lună cu două vânzări, luni seară, una dedicată artiștilor contemporani consacrați și cealaltă celor emergenți. Împreună, cele două licitații au adus 267,3 milioane de dolari, total încadrat în estimarea inițială de 241,8 milioane de dolari – 350,4 milioane de dolari.

Record Basquiat-Warhol

O pictură realizată în colaborare de Jean-Michel Basquiat și Andy Warhol în 1984 a fost vândută în aceeași licitație pentru 19,4 milioane de dolari, un nou record pentru seria de lucrări ale celor doi.

Lucrarea face parte dintr-un faimos grup de picturi pe care cele două vedete ale artei le-au realizat în colaborare în perioada 1984 – 1985.

basquiat warhol untitled 1984, sothebys

Basquiat-Warhol, Untitled (1984), Sothebys

Recordul anterior pentru o lucrare din colaborarea Basquiat-Warhol era de 11,3 milioane de dolari, stabilit în mai 2014 la Phillips New York.

Patru tablouri de Joan Mitchell au fost scoase luni la vânzare prin Sotheby’s, iar trei dintre ele au fost adjudecate la prețuri peste estimări. Cea mai scumpă dintre ele, lucrarea sa abstractă „Noon” (cca. 1969), a fost vândută pentru 22,6 milioane de dolari. Cu doar opt ani în urmă, cel care a scos-o acum la licitație o cumpărase de la Christie’s pentru mai puțin de jumătate din această valoare.

„The Pacific Ocean”, tabloul din 1958 de Yayoi Kusama, a fost vândut cu 4,66 milioane de dolari, triplu față de estimarea maximă. Lucrarea a fost scoasă la vânzare după ce proprietara sa, curatoarea Alice Denney, a murit anul trecut la vârsta de 101 ani.

Credit foto: Sotheby’s