Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vânzări de peste 1 miliard de dolari într-o săptămână, la Christie’s. Mai mult de 25 de recorduri de artist
champs près des alpilles

Vânzări de peste 1 miliard de dolari într-o săptămână, la Christie’s. Mai mult de 25 de recorduri de artist

Săptămâna de licitații dedicată artei secolelor 20 și 21 a însemnat pentru casa Christie’s un total de peste 1 miliard de dolari. Nume ca Warhol, Monet, Rothko, Pollock și Picasso au condus vânzările, în timp ce au fost înregistrate mai mult de 25 de recorduri de artist.

Pe 9 mai, din colecția Thomas și Doris Ammann a fost vândut pentru 195 de milioane de dolari portretul „Shot Sage Blue Marilyn” (1964), realizat de Andy Warhol, record pentru o lucrare de artă de secol 20. Prima licitație a săptămânii a avut un total de 317,8 milioane de dolari, cu 94% dintre loturi adjudecate.

Seara următoare, licitația de artă de secol 21 a înregistrat un total de 103 milioane de dolari, cu 100% rată de adjudecare.

Seara de 12 mai a avut în centru, mai întâi, colecția Anne Bass. Vânzarea totală a fost de 363 de milioane de dolari. Aceasta a fost urmată de o licitație de artă de secol 20, care a realizat impresionanta sumă de 468,17 milioane de dolari, cu 98% dintre loturi adjudecate. Aici a fost vândut și un schelet de Deinonychus, „cel mai complet găsit vreodată”, pentru 12,4 milioane de dolari.

Combinate, licitațiile din această săptămână au însemnat 1,264 miliarde de dolari.

Săptămâna continuă cu o licitație de artă contemporană și postbelică, ce include o parte din coolecția Ammann.

Cele mai importante loturi

Shot Sage Blue Marilyn” (1964), cerneală acrilică și serigrafie pe pânză de Andy Warhol, a înregistrat al doilea cel mai mare preț pentru o lucrare de artă vândută la o licitație. Tabloul a fost cumpărat de dealerul de artă Larry Gagosian.

„Le Parlement, soleil couchant” (1903), de Claude Monet, unul dintre cele mai frumoase instantanee londoneze ale artistului, a fost vândut pentru 75,96 milioane de dolari, după o „luptă” între șapte ofertanți.

„Peupliers au bord de l’Epte”, finalizat de Monet în 1891, a fost vândut pentru 36,45 milioane de dolari, în timp ce „Nymphéas” (1907) al artistului a fost adjudecat contra sumei de 56,49 milioane de dolari.

Două lucrări de Mark Rothko din 1961 – 1962 s-au remarcat: „Untitled (Shades of Red)”, vândut pentru 66,8 milioane de dolari, și „No. 1”, pentru 49,62 milioane de dolari.

„Petite danseuse de quatorze” a devenit cea mai scumpă sculptură a lui Edgar Degas vândută la licitație, după ce a fost adjudecată contra sumei de 41,6 milioane de dolari.

„Number 31” al lui Jackson Pollock  a obținut 54,2 milioane de dolari.

Champs près des Alpilles”, de Vincent van Gogh (foto), licitat în premieră, a fost vândut pentru 51,91 milioane de dolari.

„The Sugar Shack” (1976), de Ernie Barnes, a fost adjudecat la 15,27 milioane de dolari, de 75 de ori mai mult față de estimarea inițială.

sugar shack

Au mai fost adjudecate contra unor sume cu opt cifre lucrări de Andy Warhol, Willem de Kooning și Pierre-Auguste Renoir.

Între cele 26 de recorduri de artist obținute până acum în săăptămâna de licitații se numără lucrări de Andy Warhol, Anna Weyant, Shara Hughes, Matthew Wong, Ewa Juszkiewicz, Reggie Burrows Hodges, Tom Sachs, Eric Fischl, Helmut Newton, Joel Mesler și Ouattara Watts.