Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Obiecte personale și „AiBrâncuși”, la Palatul Cesianu-Racoviță
constantin brâncuși, la palatul cesianu racoviță

Obiecte personale și „AiBrâncuși”, la Palatul Cesianu-Racoviță

O expoziție aniversară ce reunește opere semnate de Constantin Brâncuși, obiecte personale ale maestrului și experiența new media „AiBrâncuși”, are loc de Ziua Națională „Constantin Brâncuși” la Palatul Cesianu-Racoviță, pe 18 și 19 februarie.

În centrul expoziției de la Palatul Cesianu-Racoviță se află portretul „Eva”, realizat de Constantin Brâncuși în a doua călătorie făcută în România, în 1937, pentru construcția ansamblului monumental de la Târgu Jiu. Desenul este unic, reprezentând o reluare a temei sculpturii sale în lemn „Eve” din 1916.  Piesa este completată și de portretul lui Constantin Brâncuși realizat la Paris în 1932.

Alături de valoroasele portrete, revine în public creația „Le Crocodile”, care face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor.

Vor fi expuse și două scrisori de dragoste schimbate de Brâncuși cu una dintre iubirile lui, Florence Meyer, dansatoare modernă americană, cunoscută și pentru pasiunea sa pentru fotografie. O altă piesă din expoziția este andreaua din metal cu dop de șampanie cu foaie de oțel imprimată „Torino Ballor”, confecționată de Constantin Brâncuși pentru pictorița Natalia Dumitrescu.

Ziua Națională „Constantin Brâncuși” la Palatul Cesianu-Racoviță va fi completată de o experiență new media, „AiBrâncuși”. Aplicația Instagram @a10byartmark permite accesul la un filtru realizat prin intermediul realității augmentate către portretul lui Constantin Brâncuși și la un quiz virtual. Astfel, vizitatorii care pășesc pragul Palatului Cesianu-Racoviță vor avea parte de o amintire-simbol de Ziua Națională „Constantin Brâncuși” în format digital.

Expoziția aniversară și acțiunile omagiale au loc pe 18 și 19 februarie, în intervalul orar 10:00 – 20:00.